CCM står på egna ben

Det har varit många turer kring CCM de senaste åren men nu står varumärket på egna ben. Och känner sig starkare än någonsin.


CCM står på egna ben
Robert Zaring

CCM är ett varumärke som haft många vändningar sedan det bildades 1899. Då var det ett cykelmärke – CCM står för Canada Cycle & Motor Co – och 1905 började de tillverka skridskor av överblivna metalldelar från cykelproduktionen. 1937 köpte de varumärket Tackaberry som blev Tacks och därefter följde ett gäng ägarbyten och uppdelning av varumärket på cyklar och hockey för att CCM 1998 skulle hamna i The Hockey Company ihop med varumärken som Koho Titan, Jofa och Heaton. 

2004 köptes The Hockey Company av Reebok som la ner alla varumärken utom CCM och startade RBK Hockey. Ett år senare köptes Reebok av Adidas och alltså hamnade CCM under Adidas paraply. Vid senaste översynen av organisationen bestämde Adidas att fasa ut RBK Hockey som varumärke och istället satsa fullt ut på CCM som deras hockeyvarumärke, troligtvis med en långsiktig ambition att sälja varumärket för att fokusera på sina kärnområden inom Adidas och Reebok.

Det är statusen när jag träffar CCM:s svenske marknadschef Robert Zaring för att prata om läget för hockey i allmänhet och CCM i synnerhet.

– CCM mår bra idag och det är helt klart lättare att jobba med enbart ett varumärke, säger Robert. RBK Hockey var inarbetat bland de unga spelarna men CCM har en stark historia och när RBK:s teknologier har förts över till CCM har vi fått en fantastisk kollektion med riktigt bra produkter. Samma sak med de spelare vi sponsrar, det ger mer tryck när alla spelar med CCM och vår synlighet ökar betydligt.

CCM står på egna ben
Connor McDavid och Sidney Crosby är CCM:s största stjärnor.

Enligt Robert är skydd CCM:s starkaste segment och det beror till stor del på att skydden bygger på den teknik som Jofa utvecklade innan de kom in i The Hockey Company och sedan lades ner som varumärke. RBK var nr 1 på klubbor och den försäljningen har nu hamnat på CCM och så är de också välldigt starka på målvaktssidan.

– Hockeyn i sig håller på att vända trenden så att fler 4–5-åringar börjar spela nu, säger Robert. Det gäller att hela tiden fylla på med unga spelare för hockey är väldigt mycket en ungdomssport, blir hockeyn inte ditt yrke är det väldigt få som håller på när de har passerat 25 år.

För att öka rekryteringen av nya spelare har CCM blivit partner till Hockeförbundet och deltar bland annat i projekt som Hockey för alla där ungdomar i storstädernas förorter får en chans att prova på hockey gratis då CCM står för utrustningen. CCM har också tagit fram färdiga paket för 4–9-åringar, startkit som innehåller alla delar för att kunna börja spela hockey.

Ett problem är dock att det inte finns så många aktörer kvar inom hockey. Bauer och CCM är de två dominerande aktörerna i Sverige och därtill kan läggas Warrior och Vaughn. Mycket mer än så är det inte.

– Det är klart att det hade varit bättre med fler starka varumärken så att alla fick kämpa mer för att nå sina volymer, säger Robert, men det är en komplex verksamhet och svårt att dra igång en komplett hockeykollektion. Det kommer nog att förbli så här och konsumenterna behöver nog ärligt talat inte mer. Ett större problem är när klubbar, butiker och vår största konkurrent har det tufft ekonomiskt. Hockeyn måste må bra för att utvecklas.

Självklart är storstäderna viktiga för hockeyn men starkast ställning har hockeyn i mellanstora städer som Linköping, Jönköping, Växjö, Karlstad, Örebro och Skellefteå.

Försäljningsmässigt har e-handeln blivit väldigt viktig. Intersport, XXL och Sportringen satsar också på hockey men det finns inte speciellt många hockeyspecialister kvar.

– Det finns extremt mycket hjärta i hockeyn, det gäller att ta vara på den passionen så kommer hockeyn fortsätta att vara en av Sveriges största sporter, avslutar Robert.

Relaterat företag i Sportregistret

  • CCM Hockey AB

    CCM Hockey AB tillverkar och säljer produkter för ishockey, bandy, issport, mm. Företaget har huvudkontor i Solna och lager i Malung. Försäljningskontor med permanent utställning finns i Malung, Stockholm (08-522 35 200), Göteborg(031-719 47 10). Leveranser året runt från lager i Malung.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="12492" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]