Picture Organic har en revolution på gång

Det franska klädmärket Picture Organic har en textil revolution på gång. Till nästa vinter släpper de en formstickad jacka med unika egenskaper.

Egentligen var det nog bara en tidsfråga innan vi skulle få se en formstickad skaljacka. Adidas, Nike och Under Armour har ju visat att formstickade ovandelar i skor fungerar alldeles utmärkt och på underställ är det också vanligt med ovandelar som är formstickade i ett enda stycke utan några sömmar. Det Picture Organic lyckats med är att kombinera en formstickad jacka med deras membran R-Pet. Hur de har lyckats med det vet vi inte men jackan ska klara 25 meters vattenpelare och andas förträffligt.

Förutom fördelen med att bara några få sömmar så ger formstickningen flera andra fördelar:

  • Tyget blir extremt elastiskt då det är stickat vilket förbättrar rörligheten.
  • En stickad väv är lättare än ett vävt tyg och innehåller fler öppningar som fukt/ånga kan ventileras ut genom.
  • Plagget kan stickas olika tätt i olika delar så att ventilationen kan maximeras där det behövs och slitstyrkan ökas där det behövs.
  • Materialåtgången minimeras eftersom det inte blir något spill från tillskärningen.

 

Picture Organics första jacka med den här nya tekniken heter Iceland Knit Lab Jacket och släpps till nästa säsong. Då kommer den i en starkt begränsad upplaga som bara kommer att säljas via ett 50-tal butiker i Europa.

Till nästa säsong är dessutom samtliga plagg från Picture Organic helt PFC-fria. De använder en miljövänlig vattenavvisande behandling som kallas för Chemours Dwr och som garanterar 90 procents avvisande förmåga efter tio tvättar.

Svensk distributör av Picture Organic är Frontflip.

Picture Organic har en revolution på gång
Notera att jackan är glesare stickad på de partier där det behövs extra ventilation.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Frontflip AB

    Distributör för Skid/snowboard outerwear, snowboardprodukter, sportkonfektion, cykelhjälmar, streetwear, longboards, skydd och tillbehör. Nitro snowboards, Bataleon snowboards, Flow bindningar, Nidecker snowboards, L1 outerwear, Madrid Longboards, Bern Hjälmar