Koroyd vill höja säkerheten

Materialtillverkaren Koroyd vill höja säkerhetskraven i hjälmar och hävdar att hjälmar tillverkade i Koroyd klarar betydligt hårdare krav än hjälmar tillverkade i andra material.

Koroyd är ett material som används för att bygga lätta konstruktioner men också för att bygga säkra hjälmar. De har nu dragit igång initiativet ”Helmet Safety” där de vill att dagens gränsvärde på inbromsning ska sänkas från dagens 300 G till max 200 G och att det även ska sättas ett gränsvärde för hur kort tid som denna inbromsning får vara.

Koroyd hävdar att deras hjälmar har en maximal inbromsning på runt 180 G och att det värdet minskar risken för skallfrakturer och svåra hjärnskador från dagens 40–70 procent till bara fem procent. Idag gör Smith och Dynafit hjälmar med Koroyd.

Koroyd är ett plastmaterial som består av rör placerade sida vid sida. Vid en smäll deformeras rören men de stöttar samtidigt varandra så att inbromsningen sker under en längre tid. Vid en deformation är skyddet förbrukat och hjälmen ska bytas ut. Ett annat plus är att hjälmar tillverkade med Koroyd blir väldigt lätta.

 

Koroyd vill höja säkerheten
Smith har både cykel- och skidhjälmar tillverkade med Koroyd.