Marsblade testar grafen

Marsblade kan bli det första svenska sportmärket som använder grafen i sina produkter. De har nyligen tilldelats ett pris på 100 000 kronor för att testa materialet.


Marsblade testar grafen
Materialet grafen är bara en atom tjockt.

Marsblade, eller Flow Motion Technology som bolaget heter, vann nyligen SIO Grafen Innovationstävling för sin idé att använda grafen för att stärka upp skenan i märkets skenor för skridskor. Tävlingen hade 47 bolag och sju av dessa prisades med 100 000 kronor vardera för att kunna forska vidare på användningen av grafeni sina produkter.

Grafen är ett material som både är extremt starkt och extremt lätt. Styrkan ska vara 300 gånger starkare än stål och eftersom materialet bara är en atom tjockt är det också extremt lätt – det väger bara 0,77 mg per kvadratmeter. Materialet vann Nobelpriset 2010 och hittills har Head haft ensamrätt på att använda det i sportprodukter och de har gjort så i Heads skidor och rackets. 

Nu är det fritt fram för andra märken att använda materialet men eftersom det är ett så speciellt material krävs det också en del forskning för att lära sig hur det fungerar. Vinnova har statens uppdrag att se till att Sverige blir världsledande på att använda grafen och Chalmers är själva knutpunkten för forskningen.

Det Marsblade ska göra är alltså att använda grafen för att stärka upp skridskoskenorna.

– Med hjälp av prispengarna kan vi undersöka hur materialet grafen kan användas i våra isskenor så att de blir ännu mer vridstyva, lättare och starkare, säger Per Mårs, uppfinnare av Flow Motion Technology.

– Marsblade är en spännande produkt där grafens styrkor verkligen kan bli en konkurrensfördel. Marsblade har stor chans att bli den första svenska sportprodukten som använder grafen och en riktig milstolpe i utvecklingen, säger Anders Bohman, ansvarig för tävlingen och affärsutvecklare på Chalmers Industriteknik.