Patagonia säger hej då till neopren

Efter några år med ett par neoprenfria våtdräkter säger Patagonia nu hej då till det oljebaserade materialet och ersätter det med naturligt gummi.

När Patagonia 2008 började tillverka våtdräkter insåg de snabbt att tillverkningen av neopren inte var bra för miljön och därför inte passade in i Patagonias företagsfilosofi. De började därför forska på alternativa material och tillsammans med gummitillverkaren Yulex har de tagit fram ett helt neoprenfritt alternativ. Det har testats i ett par modeller under några år och fungerat så bra att Patagonia under 2016 helt fasar ut neopren i sina våtdräkter. Samtliga 21 modeller – för vattentemperaturer på 0–20° –  kommer 2016 att vara tillverkade i ett material som består av 85 procent gummi och 15 procent neoprenfritt syntetgummi för att öka tåligheten mot UV-strålning.

– Surfare och tillverkare av våtdräkter, inklusive Patagonia, har varit beroende av neopren under många år trots att det är ett oljebaserat, icke-förnybart material som kräver stora mängder energi vid tillverkningen, säger Hub Hubbard på Patagonia. Neopren är ett smutsigt material men det har inte funnits något alternativ. Förrän nu. Tillsammans med Yulex har vi utvecklat ett växtbaserat alternativ som förändrar allt och nu kan vi säga hej då till neopren för alltid.

Genom att fasa ut neopren minskar Patagonia sina utsläpp av koldioxid med runt 80 procent. Dessutom gör de som de brukar när de tar fram en ny teknik och erbjuder den till andra varumärken för att snabbare fasa ut skadliga material från marknaden. De första modellerna släpps i mars och till sommaren finns det inga neoprendräkter kvar i Patagonias kollektion.

 

Relaterat företag i Sportregistret

  • ROSWI AB

    Roswi är en grossist och importör av kvalitetsprodukter inom sport-, fritids- och outdoorliv. Lagerhållning samt leverans sker från lagret i Täby, vilket också garanterar snabba leveranser.