Greenpeace tar fighten mot PFAS

I ett upprop på sin hemsida vill Greenpeace skapa ett konsumenttryck på outdoorbranschen att sluta impregnera textilier med giftiga fluorerade ämnen, PFAS.

I början av sommaren tog Greenpeace vattenprover i sex naturområden runt om i Världen, här i Norden skedde det vid Treriksröset. Samtliga prover innehöll halter av PFAS (perfluorerade och polyfluorerade ämnen), vilka släpps ut vid tillverkning av vattentålig friluftsutrustning och när produkterna används.

Greenpeace pekar på studier som visar att PFAS, på engelska PFC, kan påverka både människors reproduktion och immunsystem, och även vara cancerogena. Ämnena har dessutom lång nedbrytningstid.  

Enligt Greenpeace kampanjsida ”Detox Outdoor” är det än så länge bara ett fåtal företag som vidtagit åtgärder för att fasa ut PFAS och nämner H&M, Puma och Adidas. Dessutom finns det mindre tillverkare som Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, och R’adys där vissa kollektioner är fria från kemikalierna. Bland de företag som enligt Greenpeace ”inte visat samma ansvarskänsla” hör North Face, Columbia, Patagonia, Salewa och Mammut.

I sitt upprop uppmanas konsumenter att skriva under ett manifest som kräver ren produktion och större öppenhet när det gäller redovisningen av vad varumärkernas fabriker släpper ut. Några goda exempel som lyfts fram är Mango, G-Star, Inditex, Puma och Fast Retailing/Uniqlo. När detta skrivs hade drygt 45 000 personer skrivit under manifestet.