Patagonias rena jeans

Patagonia gillar jeans men inte sättet de tillverkas på. Därför tog de fram en egen process för att göra jeansen mycket renare och nu är byxorna på väg ut i butikerna.


Patagonias rena jeans
Tre dam- och tre herrmodeller finns i sortimentet.

Patagonia är ett företag med mycket hög moral vad det gäller miljövänlighet. Det är också ett företag som gillar den avslappnade stilen och som tycker att jeans fungerar utmärkt som outdoorplagg. Däremot gillar de inte sättet som jeans tillverkas på eftersom det går åt otroliga mängder vatten och ofta även inte helt ofarliga färgningsmedel. Så de bestämde sig för att göra något åt sättet hur jeans tillverkas och nu i höst kommer de första plaggen i Patagonia Denim Collection.

Till att börja med är bomullen odlad organiskt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Därefter färgas den i en helt ny process där färgmedlet tas upp av bomullen med hjälp av bara en bråkdel av det vatten som normalt behövs för att färga in och sedan tvätta bort överflödigt färgmedel. I siffror går det bara åt 16 procent av normal vattenmängd vid tillverkning av ett par Patagoniajeans, 30 procent mindre energi och 25 procent mindre koldioxidutsläpp.

– Traditionell tillverkning av denim är en smutsig verksamhet, säger Helena Barbour som är ansvarig för Patagonia Sportswear. Vi ville hitta ett alternativ till traditionell indigofärgning som vi använt tidigare men som vi kände inte var rätt för Patagonia. Det tog flera år av tester och misslyckanden innan vi nådde fram till det resultat vi ville ha. Det är en ny väg för att producera denim och vi hoppas att fler producenter ska göra som vi så att vi kan förändra hela denimindustrin.

Patagonias nya denimkollektion omfattar tre byxor för killar och tre för tjejer.

 

Relaterat företag i Sportregistret

  • ROSWI AB

    Roswi är en grossist och importör av kvalitetsprodukter inom sport-, fritids- och outdoorliv. Lagerhållning samt leverans sker från lagret i Täby, vilket också garanterar snabba leveranser.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="13891" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]