Columbia vänder på begreppen

Vi har precis börjat skriva om de stora innovationerna och häftigaste nya produkterna för vår/sommar 2016 och tänkte bjuda på några smakprov. Först ut är Columbias nya revolutionerande skalplagg i Outdry Extreme.


Columbia vänder på begreppen
Columbia Outdry Ex Diamond

En av de största innovationerna för nästa år är Columbias Outdry Extreme. Det de har gjort är att de i princip har tagit bort det yttre tyget i skaljackan och bara kör med ett membran ytterst och ett mjukare, fuktabsorberande foder på insidan mot kroppen. 

Fördelarna är flera – låg vikt, låg packvolym, mindre materialåtgång – men den allra största är att det yttersta tyget inte kan bli blött och därmed stoppa andningen. 

I en traditionell jacka har yttertyget fått en vattenavvisande behandling men denna impregnering slits av användande och tvätt och efter ett tag börjar tyget absorbera vatten när det regnar. När tyget blir fuktigt hindrar det den fuktiga kroppsvärmen från att ventileras bort eftersom naturen strävar efter jämvikt och om det är fuktigare på utsidan än på insidan så vandrar fukten inåt och då funkar plagget dåligt.

Så varför används då yttertyg om det skapar dessa problem? Främst för att det gör plagget mer slitstarkt men också för att det ska se mindre plastigt ut. Columbia har på något vis lyckats göra sitt membran så starkt att det  tål närkontakt med granar och ständig nötning från en ryggsäck. Dessutom använder de det blanka utseendet till något positivt – att det signalerar total vattentäthet.

Till nästa vår kommer både jackor och byxor i Outdry Extreme och vi har valt ut modellen Outdry Ex Diamond. Det är en jacka med sömmarna tejpade på utsidan, fast huva, förlängd rygg, flera fickor och förböjda ärmar. Jackan finns i vitt och rosa samt i gult, blått och svart för herrar.

 

Columbia vänder på begreppen
Herrmodellen i gult.

Relaterat företag i Sportregistret

  • MnO International AB

    MnO International AB agent Sverige för Columbia Sportswear Company- ett av världens ledande outdoorföretag.