Polartecs senaste funktionsmaterial

Polartec är så starka med sin fleece att de inte visade upp ett enda fleeceplagg i sin monter på Ispo. Istället var det fokus på helt nya materialet Power Wool.

 

När Colin True på Polartec ska förklara Polartecs affärsidé så handlar den inte om att ta fram nya textila material. Grunden för allt Polartec gör är att de vill lösa problem genom sitt kunnande inom textiler och stickteknik. För några år sedan lanserade de sitt första membran, Neoshell, och förra året kom det med isoleringsmaterialet Alpha. Nu tar de tag i ull och lanserar Power Wool som når konsumenterna i plagg från exempelvis Mammut och Under Armour till hösten.

Power Wool är inte helt olik deras Power Stretch fleece, skillnaden är att insidan till 100 procent består av merinoull. 

Polartecs senaste funktionsmaterial
Colin True

– Ull är ett fantastisk funktionsmaterial som absorberar fukt, värmer även när det är fuktigt, tar hand om odör på ett naturligt sätt och har en väldigt skön känsla mot kroppen, säger Colin. Tyvärr har de också en del nackdelar som att det torkar långsamt, inte är speciellt formfast, är svårt att tvätta och relativt dyrt. Vi har löst dessa problem genom att kombinera ullen med fina polyesterfibrer och elastan.

Genom en speciell stickteknik hamnar polyestern på utsidan och ullen på insidan, precis som Ullfrotte fast i en fastare form. Utsidan blir hållbar och sprider ut den fukt som ullen transporterar för att torka snabbar. Elastanen gör att plagget får hög stretch och håller formen bra och kombinationen av de två gör plagget lättare att tvätta och håller ner priset.

– De flesta som blandar ull och polyester gör det genom att blanda fibrer men vi tycker att ull ska vara direkt mot huden och polyestern som ett skyddande och bärande skikt på utsidan, säger Colin. Dessutom borstar vi insidan och stickar så att det blir kanaler för att binda mer luft och göra plagget varmare.