Timbuk2 i nya händer

Klassiska väskvarumärket Timbuk2 har ny distributör i Sverige. Framöver blir det Smål AB som ansvarar för Timbuk2 i Sverige.

I början av augusti blev det klart att norska bolaget Tre Pluss AS har tagit över distributionsrättigheterna för Timbuk2 i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland och Storbritannien. Bakom Tre Pluss AS står Henning Hexeberg som även driver TBL Agenturer AS med varumärket Timberland.

I Sverige, Danmark och Finland kommer distributionen skötas av Smål AB som ägs och drivs av Henning Hexebergs partner Patrik Holmer som sedan flera år tillbaka ansvarat för Timberland i Sverige genom bolaget TBL Agenturer AB.

– Vi kommer att sköta införsäljningen för våren 2015 men kommer även att ta hand om kompletteringsorders under hösten. I Sverige kommer vi ha ett lager för Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och England och i Norge har vi lager för Norge och Island, säger Henning Hexeberg till Sportfack.

I Timbuk2:s utbud ingår väskor för en rad olika aktiviteter men mest känt är företaget för sin klassiska messengerväska. Bolaget grundades av cykelbudet Rob Honeycutt i slutet av 1980-talet i San Fransisco och är i dag etablerat på marknader över hela världen.

– Det är ett ganska litet men fantastiskt varumärke. Det är genuint företag som bygger på bra produkter snarare än marknadskampanjer, säger Henning.

I Sverige ska Smål AB först och främst ta hand om befintliga kunder men på längre sikt är planerna betydligt större.

– Till våren ska vi utöka distributionen och vår målsättning är att bli det ledande cykelväsk- och messengervarumärket i Sverige. I Sverige och i Danmark finns det ganska få aktörer trots att marknaderna är relativt stora så det finns goda möjligheter. Vi kommer att använda samma duktiga säljpersonal som vi har på Timberland och på kontoret i Bromma kommer vi att ha en separat Smål-avdelning som tar hand om kundtjänsten. Jag tror det här kommer att bli jättebra och är väldigt spänd på vad marknaden kommer att säga, säger Henning.

Redan nästa vår kommer Tre Pluss AS att öppna en konceptbutik för Timbuk2 på Island. Sannolikt kommer även Stockholm att få Timbuk2-butik.

– Förutom sin Asientillverkning har Timbuk2 en fabrik i San Francisco som erbjuder konsumenterna olika customlösningar. Kunden kan lägga en order idag och få sin specialdesignade väska redan i morgon via DHL eller Fedex. Jag vet inte hur stort det kan bli Sverige men vi ska hitta en praktisk lösning för det och ett alternativ är att öppna en egen butik som i så fall skulle bli en naturlig mittpunkt för customlösningar, säger Henning.