Liten sak som gör stor nytta

Många har försökt få bukt med dålig lukt i skor utan att riktigt lyckas. Kanske har svenska Smellwell kommit på lösningen, en lösning som dessutom inte är skadlig för miljön.

Dålig lukt i skor, väskor, skydd eller annan sportutrustning är ett ständigt problem för alla aktiva. Vi har sett olika lösningar på det här i form av silver, impregneringar och annat men ofta har de fungerat dåligt eller så har det kommit fram undersökningar som visar att metoden inte är helt miljövänlig. Nu finns det en ny teknik som dessutom är svensk.

Smellwell har utgått från vad det är som skapar dålig lukt och tagit fram en lösning utifrån det. Dålig lukt är ett tecken på bakterier och de utvecklas framförallt i fuktiga, sura och varma miljöer. Det är därför som husmorsknepet att stoppa illaluktande skor i frysen fungerar om än bara kortvarigt.

Smellwell struntade i det där med värmen och fokuserade på fukten och ph-värdet. Efter otaliga tester med olika fuktupptagande material kom de fram till en nitratblandning som också neutraliserar ph-värdet i den omgivande miljön. Resultatet är en produkt som skapar en miljö där bakterierna inte trivs och därför självdör, dessutom sker det med material som inte är miljöfarliga och som kan kastas med hushållssoporna när förpackningen är förbrukad. Materialet i sig är alltså inte skadligt för bakterierna, det gör bara att bakterierna inte trivs och förökar sig.

– Det som gör att Smellwell fungerar så bra och så långsiktigt är att vårt material förändrar ph-värdet i den omgivande miljön, förklarar Ammi Schaffler som är en av grundarna av Smellwell. Det ihop med en svag parfymering gör att skorna, väskan eller skydden redan efter ett par dagar är av med sin dåliga lukt.

Smellwell har genomgått ett så kallat Reachtest för att säkerställa att produkten inte innehåller några skadliga ämnen.

Smellwell är en ny produkt men de har redan testat att sälja den via idrottsföreningar med bra resultat. Nu tar de produkten vidare till handeln och kommer att introducera Smellwell på mässan IOD i Stockholm i augusti.

– Vi har tagit fram en ny förpackning för att lättare kunna skylta och sälja Smellwell i butikerna, säger Ammi. Förpackningen innehåller två påsar, en för varje sko, och förpackningarna kommer i en mängd roliga mönster.

Smellwell har valt Fatpipe som sin svenska distributör och Niclas Olofsson ser stor potentail för produkten.

– Det är inte ofta man springer på en produkt som fungerar så bra, säger Niclas. Jag kom i kontakt med Smellwell på en innebandycup och fick med ett prov för att testa i mina värsta skor. Redan efter en dag kände jag skillnad och efter två dagar kunde jag använda skorna igen. Produkten är fantastisk men lika viktigt är att Ammi och de andra på Smellwell brinner så för sin innovation och är beredda att jobba stenhårt för att den ska slå.

Första steget för lanseringen av Smellwell i sportbutiker sker direkt efter sommaren då ett mindre antal butiker får testa att sälja kuddarna. Priset ligger på 89 kronor för ett par och 149 kronor för två par. Steg två blir därefter en bredare lansering till våren 2015 och därefter finns också planer på Smellwell som en profilprodukt där föreningar och företag kan trycka sina egna loggor på produkten.

Liten sak som gör stor nytta
Så här ser förpackningen ut.