Regatta heter ett av de senaste tillskotten på den svenska marknaden. Med prisvärda produkter för hela familjen ska de etablera sig i Sverige.

Trots att Regatta är ett av de största outdoorvarumärkena i Storbritannien både sett till omsättning och konsumentkännedom är varumärket relativt okänt i Sverige. Sedan några månader tillbaka är det Tommy Östermans uppgift att sätta Regatta på kartan i Sverige.
– Vi har precis fått våra lokaler klara ute i Edsbacka företagspark i Sollentuna strax norr om Stockholm. Det är riktigt bra lokaler på 300 kvadratmeter med bland annat tre showrooms på 200 kvadratmeter vilket ger oss bra med utrymme för att visa upp våra stora kollektioner för Regatta och Dare2b, säger Tommy som nyligen fick förstärkning på Regatta Sweden AB av en säljare och en kundtjänstansvarig.
Regatta bildades på 1950-talet och är sedan mitten av 1970-talet familjeägt. Numera ingår fyra varumärken i Regatta-gruppen: Regatta Professional (arbetskläder), Craghoppers (resekläder), Regatta Great Outdoors samt Dare2b. Regatta Great Outdoors marknadsför outdoorprodukter för både lågintensiva aktiveter och för toppen av berget och riktar sig främst mot konsumenter som vill ha roligt tillsammans. Dare2b har en något yngre image och riktar sig mot intensivare aktiveter som skidor/snowboard, MTB/landsvägscykling och löpning.
– Regatta Great Outdoors lanserades 1981 och är ett familjeorienterat varumärke för folk som vill njuta utomhus tillsammans men i kollektionerna Exert och Adventure Tech finnas även produkter för extremare aktiviteter. Dare2b lanserades 1999 för att komplettera Regatta Great Outdoors med konfektion för vinterhalvåret men nu är utbudet utökat och båda varumärkena finns året runt. I Sverige kommer vi att marknadsföra Regatta Great Outdoors, Dare2b och Regatta Professional, säger Tommy.

Idag omsätter gruppen drygt 1,8 miljarder kronor men för bara drygt tio år sedan var omsättningen betydligt lägre. Bakom tillväxten ligger bland annat en kraftig expansion utomlands. Regattagruppen finns i dagsläget på 55 marknader och exporten står för 40 procent av omsättningen. Lyhördhet har varit en nyckelfaktor bakom den framgångsrika exportsatsningen.
– Tidigare tillverkade Regatta väldigt brittiska produkter sett till design, färg och passform. Men man lyssnade på kunderna och anpassade kollektionerna efter respektive marknad. Precis så ska vi göra även i Sverige. Det handlar om att förstå vad butikerna och konsumenterna vill ha och ta fram kollektioner som matchar efterfrågan, säger Tommy.
Men framgång på andra marknader är ingen garanti för framgång även i Sverige. Tommy ser etableringen i Sverige som en stor utmaning men är övertygad om att Regattagruppen kan ta marknadsandelar trots tuff konkurrens från både inhemska och utländska varumärken.
En stöttepelare i lanseringen är Regatta-gruppens lager i Trafford Park utanför Manchester. Lagret är 60 000 kvadratmeter stort, eller 250 olympiska simbassänger stort om man så vill, och har en takhöjd på 18 meter.
– Lagret är en nyckeltillgång för oss. Vädret är opålitligt. I år hade vi till exempel knappt någon vinter. Det gör det svårt för butikerna att uppskatta hur stor efterfrågan kommer att vara. Tack vare vår lagerkapacitet kan vi förse butikerna med kompletteringsorders året runt, säger Tommy.
Ytterligare en etableringsnyckel är priset på produkterna. Både för konsumenter och butiker.
– Produkterna har riktigt bra kvalitet och tillverkas av egna material men säljs till väldigt bra priser och har bra marginal för handlarna. Dessutom erbjuder vi en bred kollektion, det finns någonting för alla, säger Tommy.