Fluorkarbonfri impregnering

Ett svenskt företag har ihop med Högskolan i Borås tagit fram ett nytt sätt att impregnera utan att använda flurokarboner.

I princip alla forskare är eniga om att användandet av flurokarboner inte är bra för miljön. Samtidigt är det det vanligaste materialet för att impregnera funktionskläder. Speciellt illa rimmar det här med outdoorföretag som vill värna om miljön men samtidigt erbjuda en impregnering som gör att använderna kan vara ute även i det risigaste av väder.

Nu är det en ny lösning på gång och det är det svenska företaget OrganoClick som tillsammans med Smart Textiles vid Högskolan i Borås som tillsammans utvecklat den nya impregneringen som alltså är helt fri från fluorkarboner. Dessutom är impregneringen biologiskt nedbrytbar och väldigt slitstark.

Tester har utförts inom Smart Textiles Prototype Factory och på Swerea IVF med goda resultat avseende behandlingens hållbarhet i tvätt. Så goda att den en asiatisk tygtillverkare ingått avtal med OrganoClick

– Eftersom majoriteten av alla textilier produceras i Asien betyder det här att vi kan erbjuda globala klädvarumärken funktionstyger som gjorts vattenavvisande med en fluorkarbonfri och biologiskt nedbrytbar kemi, säger Robin Grankvist på OrganoClick. Denna användning av grön kemi är revolutionerade och något som jag tror att vi kommer att få se mycket mer av i framtiden.

Flera nordiska outdoorföretag har varit inblandade i projektet och testat impregneringen, bland andra Haglöfs, Klättermusen, Norröna, Houdini och Bergans.

– Vi anser att det är mycket olyckligt att en av de viktigaste funktionerna i friluftskläder – att skydda mot väta – har skapat ett fluorkarbonberoende i friluftsbranschen säger Joel Svedlund på Klättermusen AB.

– Vi har kommit till en punkt där hållbarhetsfrågor inte längre är en parameter att ta hänsyn till, utan en utgångspunkt i vårt arbete, säger Mia Tapio på Houdini.

– En högpresterande miljövänlig impregnering gynnar inte bara oss utan många andra aktörer på marknaden, säger också Brad Boren, Director of RD&D på Norröna.

Smart Textiles är en utvecklingsmiljö där Högskolan i Borås experter samverkar med näringslivet för att snabbare hitta fungerande lösningar som på sikt ska gynna samhället och bidra till fler arbetstillfällen.

– I det här projektet har flera konkurrerande företag samarbetat kring en gemensam fråga. Det är helt klart en bekräftelse på att Smart Textiles koncept är unikt och att det verkligen fungerar, säger Susanne Nejderås, verksamhetschef på Smart Textiles.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Bergans Nordic AB

    Försäljning och lagerhållning av Bergans of Norway. Sortimentet: friluftsliv, fjällsport, skidåkning, lifestyle, barn och ungdom, sovsäckar, tält ryggsäckar och bärstolar. Ally hopfällbara kanoter.