På onsdag är det åter dags för The Nordic Golf Fair på Malmömässan. Under tre intensiva dagar får alla Nordens golfbutiker chansen att se leverantörernas hetaste nyheter.

Precis som förra året är mässan förlagd till Malmömässan i Hyllie strax utanför Malmö. Ett praktiskt läge för alla besökare med tanke på att E20 endast ligger ett stenkast bort och att tåg från både Malmö och Köpenhamns flygplats Kastrup stannar precis vid mässlokalerna.
– Kommunikationsmässigt kan mässan inte ligga bättre. Hyllie är första stationen efter Kastrup, säger Anders Westerlund på Svenska Golfleverantörers Förening (SGLF) som arrangerar mässan.
Lokalerna fick positiva omdömen efter förra årets mässa. I år kommer utställarytan att uppgå till ungefär 8 000 kvadratmeter fördelade på ett 70-tal utställare med över 200 varumärken.
Samtliga större aktörer på den nordiska golfmarknaden kommer att delta. Enligt Anders Westerlund är det en effekt av beslutet att omvandla mässan till en nordisk mässa. När mässan hölls på Elmia i Jönköping var det varje år några större leverantörer som valde att inte ställa ut.
– Flera av de större leverantörerna jobbar mot flera nordiska marknader. Med en samlad nordisk mässa blir det väldigt kostnadseffektivt för dem. Samtidigt gynnar det här återförsäljarna eftersom vi säkerställer att de stora är där.

Förra året lockade mässan ungefär 800 svenskar, 200 danskar, 30 norrmän och 30 finländare. Förhoppningen inför årets mässa är givetvis att besökarantalet ska växa. Nytt för i år är att den danska detaljistorganisationen PGA Shops är med och ställer ut vilket förhoppningsvis kan locka fler danskar.
– Första kvällen har vi After Golf Evening med mingel, middagsbuffé, bar och utdelning av Merchandiser of the Year till en on course-butik och en off course-butik, precis som förra året. Till i år har även danskarna skapat ett butikspris för att lyfta fram och premiera bra butiker som kan fungera som en målbild för andra butiker.
För tre år sedan fattade SGLF beslutet att omvandla mässan från en ”tittmässa” till en inköpsmässa. Beslutet har resulterat i att många av leverantörerna har ändrat sitt sätt att jobba och idag, i större utsträckning än tidigare, ser till att boka upp kundmöten och ta beställningar direkt på mässan.
– Det är tufft i branschen. En del företag tvingas skära ner på personal och då krävs det åtgärder som effektiviserar verksamheten. Att rikta större fokus på inköp under mässan ligger i linje med det. Men visst finns det fortfarande leverantörer som visar upp sina grejer på mässan och sedan åker ut till kunderna och gör om samma process en gång till. Det är en blandad kompott.
Det ökade fokuset på inköp är fördelaktigt även för butikerna, menar Anders Westerlund.
– Nu kan man göra en stor del av inköpsjobbet under ett antal dagar istället för att ta emot kundbesök av och till under många, många veckor. Fast även om du inte gör alla inköp så hinner du gå igenom kollektionerna och sedan göra beställningen på telefon.

Som alltid med mässor är det viktigt att vara ordentligt förberedd när du åker dit. För att få ut så mycket som möjligt kan det vara bra att både ha förbokat möten och sett över den egna verksamheten.
– ”Hur ser lagersaldot ut?”, ”Vilka varumärken vill jag jobba med?”, ”Finns det något speciellt på mässan som kan göra min butik lite attraktivare” – det är frågor som är bra att ställa sig före mässan, säger Anders Westerlund.
För att mässarbetet ska bli så effektivt som möjligt är det bra att göra en detaljerad plan över hur du ska använda tiden på mässansom menar att mässan dessutom har mycket mer att erbjuda än bara inköp.
– När du går på en mässa kommer du ifrån din shop. Du öppnar ögonen och får ny energi av alla impulser och signaler på mässan. Dessutom är mässan en unik mötesplats för branschen. Här träffar du kollegor som du annars inte hade träffat och med Merchandiser of the Year får du se exempel på saker som andra butiker har gjort bra. Det ger en målbild som är positiv.
Sportfack kommer självklart att vara på plats och rapportera dagligen på nätet.