Svenska forskare vill öka återvinningen av kläder. Inom något år beräknas en anläggning för textilåtervinning stå klar.
Svenskarna förbrukar allt mer textil. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen av textilier ökat med 40 procent och idag konsumerar varje svensk ungefär 15 kilo textil per år. Sammanlagt blir det över 130000 ton textilier. Ungefär en fjärdedel av dessa textilier hamnar i klädinsamlingar men resten kastas bort eller bränns upp.
Med tanke på att det krävs upp till 29000 liter vatten för att odla ett kilo bomull och stora mängder kemikalier vid olika ytbehandlingar och infärgning – finns det stora miljövinster i att återvinna kläder. Dessutom minskar tillgången på textiliernas grundråvaror, bomull och olja.
Forskare på KTH har nu tagit fram en metod som med enkel teknik och med billiga kemikalier kan lösa upp och fälla ut cellulosa i tyget i en form som gör att den enkelt kan processas vidare.
– Den återvunna cellulosan kan ge en något skörare textilkvalitet än ursprungsvarans och nu ser vi över olika sätt att stärka fibrerna, säger Gunnar Henriksson, professor i träkemi vid KTH i Stockholm. Ett sätt är att följa pappersindustrins princip vid recyling och armera upp det återvunna materialet med nytt råmaterial från skogen. Genom att tillsätta en del jungfrufibrer kan man till och med höja textilkvaliteten jämfört med ursprungstygets.
Forskarna räknar att vara klara med processen för textilåtervinning om ungefär ett år. Därefter planerar de att bygga en återvinningsanläggning som ska kunna ta emot textil från hela Skandinavien.