Golfmässa med nordiskt fokus

Ny stad och ett delvis nytt koncept ska få fart på The Nordic Golf Show. I och med flytten till Malmö kommer mässan också att samarbete med Golfstore, en av de största inköpsorganisationerna av golfprodukter.


Golfmässa med nordiskt fokus
Leverantörerna har fyllt sina montrar med nyheter.

Det är för 23:e året i rad som svenska golfmässan, nu med namnet The Nordic Golf Show, öppnar sina dörrar. I år är det för första gången mässan huserar på Malmömässan och har ett nytt namn. Tonvikten ligger inte längre bara på den svenska marknaden utan i år omfattar mässan hela den nordiska marknaden.

– Förändringen var egentligen helt naturlig. De flesta stora golfföretagen jobbar redan idag ur ett nordiskt perspektiv, säger mässgeneral Anders Westerlund, på Sveriges Golfleverantörers Förening (SGLF).

Golfbranschen har de senaste åren varit, om inte i en kris så har i varje fall marknaden upplevt en tydlig nedgång. Medlemsantalet i golfklubbarna har inte heller fortsatt öka men ändå omsätter branschen i Sverige cirka 1,2 miljarder kronor i konsumentledet. Sedan är det ibland svårt att avgöra om till exempel en pikétröja som köps ska anses vara en ”golfprodukt” eller inte. Men hur man än räknar så är marknaden ändå fortfarande stor både för butiker och leverantörer. Antalet utställare på mässan har också stadigt ökat, från 58 för två år sedan till årets dryga 70 utställare. 

– Vi har fått tillbaka en del utställare som varit borta några år och sedan har en del danska och norska företag tillkommit. Intresset från branschen överhuvudtaget har ökat sedan vi beslöt att bli en nordisk mässa och samarbetet med Golfstore har också gjort sitt till, säger Anders Westerlund.

Detta samarbete ger säkerligen årets mässa ett extra lyft och är också ett mycket praktiskt arrangemang då Golfstore tar över lokalerna efter Nordic Golf Show och inleder sin egen inköpsmässa. För leverantörerna är detta ett kostandseffektivt sätt att möta kunderna. De slipper både logistiska kostnader och når ändå en bred kundkrets i samma lokaler och i sina egna montrar.

Den svenska golfmässan har ordnats varje år sedan starten 1989 och mässan växte också i takt med att golfintresset växte i Sverige. De verkliga toppåren inföll i början av 2000-talet då sporten var hetare än någonsin tidigare men den utvecklingen har nu stannat av. Det kanske ändå är skäl att ha i minnet att omkring 30 000 nya golfare börjar spela varje år även om tappet just nu är aningen större än nyrekryteringen.

– Jag tror att många som lägger av är människor som började spela när haussen var som störst och nu inte längre vill vara med när det kanske inte är lika trendigt. Däremot är golfen fortfarande en stor folksport i Sverige. Det ger oss och alla i branschen en bra plattform att jobba ifrån, säger Anders Westerlund.

Golfmässa med nordiskt fokus
Missa inte minglet efter första mässdagen.

The Nordic Golf Show är en utpräglad och ren branschmässa. Diskussioner har visserligen förts bland branschföretagen om att öppna mässan också för konsumenterna. För Anders har det istället varit viktigt att hitta en marknadsplats för branschens aktörer att träffas och göra affärer på och också hinna nätverka. I det avseendet uppnår mässan sitt mål med råge. Speciellt i år när mässan för fösta gången är nordisk har nätverkandet fått en ännu viktigare roll under mässdagarna.

– Efter första mässdagen ordnar vi något vi kallar för After Work med mat och mingel. Då tror jag att det blir extra intressant för många deltagare att träffa kolleger från de andra nordiska länderna och snacka och umgås under trevliga former, säger Anders Westerlund.

Under mässan har de flesta leverantörerna och kunderna förbokade möten. Det finns en allt mindre del så kallade spontana möten även om det givetvis händer.

– De förbokade mötena är det absolut bästa och effektivaste sättet att utnyttja tiden på mässan. Sedan är det klart att det alltid uppstår spontana möten och görs affärer utanför de förbokade mötena på en så här stor mässa, säger Anders Westerlund. 

 Precis som förra året kommer arrangörerna att utse årets bästa golfbutik och dela ut utmärkelsen Merchandiser of the Year. Än så länge handlar det bara om den svenska marknaden men planer finns redan på att utvidga prisceremonierna till att också omfatta den nordiska marknaden.  Även detta år kommer Sportfack att finnas på plats och dela ut priset för Årets Leverantör Golf och Årets produkt Golf under mässdagarna. 

Att också göra mässan i framtiden till en konsumentmässa diskuteras. Men just nu ligger fokus ändå på att etablera den som en stor nordisk golfmässa. Planerna på en konsumentdag får vänta ett tag. 

När mässan väl sparkar igång den 3:e oktober är planeringsarbetet för denna gång över för Anders Westerlund. Men att han bara skulle kunna lyfta fötterna upp på skrivbordet, luta sig bakåt och pusta ut är osannolikt.

– Det uppkommer ju alltid praktiska frågor och önskemål av utställarna som jag måste ta itu med. Det gör jag gärna. Jag vill att mässan ska utgöra en så bra plattform som möjligt för både butiker och leverantörer att göra affärer tillsammans, säger Anders Westerlund.