Selects intelligenta boll godkänd av FIFA

Efter år av nej har nu FIFA bytt åsikt och sagt ja till att elektroniska system för att avgöra om det är mål eller inte ska införas till VM 2014.

I EM-matchen mellan England och Ukraina stod det åter klart att domarna inte alltid klarar av att avgöra om en boll är inne eller inte. På reprisen var bollen tydligt inne men något mål dömdes inte.

Därför var det inte så förvånande att FIFA strax efter det att EM var avgjort avslöjade att de nu ska ta fram ett elektroniskt system för att avgöra om bollen är inne eller inte.

Ett av de system som FIFA har godkänt och nu ska utvärdera är Selects Goal Ref System och bollen Iball. Teknologin har utvecklats tillsammans av Select och den tyska forskningsstationen Frauenhofer IIS och bygger på att bollen på insidan har ett nät av koppartrådar. I målramen finns antenner längs stolpar och ribba och när hela bollen har passerat dessa antenner skickas en signal ut till huvuddomaren armbandsur som direkt vet att bollen var inne.

Det är ett svårt arbete att utveckla en intelligent boll som både kan hantera Ronaldos sparkar och samtidigt interagera med målteknologin, säger Peter Knapp vd för Select. Vi kan med viss stolthet nu säga att vi står bakom de fyra viktigaste stegen i utvecklingen av den moderna fotbollen. Från den första snörelösa läderbollen till den första bollen med 32 fält, vidare till den första bollen gjord av syntetiskt läder och så nu – den första intelligenta fotbollen. 

Förutom Goal Ref System kommer FIFA att utvärdera systemet Hawk Eye där sex kameror analyserar bollens position. Redan under kommande säsong ska systemen testas i Premier League och målet är att något av dem ska användas under fotbolls-VM 2014 i Brasilien.

Sportregistret - Relaterat företag