Från nät till butik

Designa sin egen cykel är populärt. Bland annat har nätbutiken Bikeid erbjudit denna möjlighet till sina kunder. Nu tar Bikeid nästa steg och öppnar också en fysisk butik i Stockholm.

Det var år 2009 som Bikeid startade sin verksamhet på nätet. Affärsiden byggde på att kunden själv kunde välja färg på ram, hjul och komponenter. Verksamheten tog fart förra året och nu i vår beslöt företaget att också öppna en  fysisk butik. På Brahegatan i Stockholm, bara ett stenkast från trendiga Stureplan öppnade killarna sin butik.

– Ursprungligen var det inte meningen att vi skulle också ha en fysisk butik. Tankarna har liksom vuxit fram i takt med att affärerna rullat på. För Stockholmarna är det praktiskt att kunna komma hit och provcykla den hoj de vill designa, säger Anders Dahlberg, som ansvarar för verksamheten i butiken.

De övriga tre killarna i Bikeid har skiftande bakgrund. Dan Källström är jurist, Jakob Hultman är säljare och Mattias Erlandsson är före detta cykelproffs. Erlandsson som bor i Shanghai är också den som är produktansvarig och svarar för kontakterna med fabriken i Taiwan. Han har även designat cykelns ramgeometri. Anders Dahlberg kom sist med i gänget och är den som idag skruvar ihop cyklarna efter kundens önskemål i butiken och svarar i framtiden också för service.

–  Det är kämpigt just nu att hinna med allt. Jag har varit här i butiken ända fram till 11 på kvällarna de senaste två veckorna. Så det är väldigt mycket jobb just nu. Men det är kul och det är skönt att vara sin egen, säger Anders.

Företagets filosofi är enkel. Bikeid riktar sig till den urbana cyklisten som vill ha en cykel med personligt utseende. Cyklarna är minimalistiska, tvåväxlade cruiser-cyklar med kick-back broms. Komponenter kommer från FSA och sadlarna från Brooks och Velo. Det finns en herr och en dammodell som kunden själv kan designa efter egen smak. Det går att välja mellan fem färger (röd, svart, vit, grön och gul) och kunden kan variera färgerna på kedjan, ramen, handtagen och hjulen.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="17033" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]