Sympatex fokuserar på sport och miljö

Konkurrensen mellan funktionsmembranen är stenhård. Gore-Tex utmanas från alla håll och nu kommer Sympatex med argument om återvinning, mindre kvantiteter och aktiv fukttransport på molekylnivå.

Sympatex var länge ensam om att utmana Gore-Tex men nu när fler aktörer som exempelvis Polartech, eVent, Toray och Schoeller utmanar var de tvungna att se över sin produkt. Det de kom fram till var att de har ett några unika fördelar som de ska kommunicera mot användarna.

– Det vi kommer trycka hårdast på är att Sympatex är till hundra procent återvinningsbart, säger Sabine Wilhelm som är PR-ansvarig på Sympatex.  Just nu finns det inget system i branschen för att ta hand om återvinning av kläder men det jobbas på det och då kommer plagg med Sympatex att vara enkla att återvinna.

En annan del i Sympatex miljöargument är att det är helt fritt från PTFE vilket är ett material som har ifrågasatts ur miljösynpunkt de senaste åren.

Sympatex andra unika egenskap är att materialet fungerar på molekylnivå istället för med mikroskopiska öppningar i materialet. Det gör att andningen ökar ju varmare klimat det är vilket är precis så som användaren vill att det ska vara.

Som tredje argument för Sympatex framför Sabine att de inte ställer några höga kvantitetskrav för att leverera material.

– Vi kan applicera Sympatex i väldigt små kvantiteter för små tillverkare eller om en tillverkare vill ha en starkt begränsad serie eller testa en udda färg i lten skala, säger Sabine.

Precis som många andra funktionsmaterialföretag har Sympatex också ett vindtätt men ej vattentätt material. Sympatex variant heter Windmaster och är alltså alternativet för de som vill ha maximal andning under torra förhållanden.

– För tre år sedan fick Sympatex nya ägare och vårt fokus är nu helt och hållet på sport, säger Sabine. Vi har också argument som är viktiga för både konsumenter och tillverkare.