Nytt material reflekterar energi

Schoeller är mest känt för att ha utvecklat softshell och nu har de presenterat sin senaste innovation – Energear. Ett material som har hämtat sin funktion från österländsk läkekonst.


Nytt material reflekterar energi
En tröja att bli varm i.

Energear är ett material som utnyttjar mineralers förmåga att reflektera infraröd värmestrålning. Värmebehandling har länge varit en del av österländsk läkekonst och går ut på att blodcirkulationen och syretransporten ökar om kroppen utsätts för infraröd värmestrålning. Eftersom kroppen också utsöndrar sådan strålning så letade Schoellers tekniker efter ett sätt att få strålningen att reflekteras tillbaka till kroppen.

Lösningen blev alltså att använda sig av mineraler i textila material. Först gjordes detta i membran och beläggningar för hela plagg men nu har de också tagit fram en metod där Energear kan tryckas på valda ställen av ett plagg och få värme just där. Utseendemässigt får trycken en metallisk silveryta som gör funktionen lätt att förklara i butik.

För idrottare finns fördelar med ökad värme och ökad uthållighet men Energear kan också användas i plagg efter själva prestationen för att snabba på återhämtningen. Eller tvärtom för att korta uppvärmningen.