Kvartetten som ska leda Sportringen

Hans Hedefur, Thomas Wallhager, Krister Jonsson och Sandro Arcari är kvartetten som tagit över Sportringen. De har massor av planer för kedjan och vill öppna dörren för att även specialistbutiker ska kunna bli medlemmar.

När Team Sportia i höstas köpte Sportex av Sjätte AP-fonden kom Sportringen med av bara farten. Team Sportia var väldigt tydliga med att de inte planerade att driva vidare alla tre kedjorna och strax före jul blev det klart att Sportexkedjan skulle läggas ned och att sju av butikerna blev Team Sportiabutiker, två gick med i Bike Partner och övriga lades ned. Vad som skulle hända med Sportringen var inte klart då.

Det är det nu. Tre av Sportringens handlare – Hans Hedefur i Årjäng, Krister Jonsson i Tingsryd och Sandro Arcari i Strömstad – har köpt loss Sportringen från Team Sportia för att kunna driva vidare kedjan i medlemsägd regi.

– Risken fanns att sportfackhandeln i Sverige skulle blivit en kedja fattigare. Därför bestämde vi oss för att köpa loss bolaget Sportringen, säger Krister Jonsson en av de nya ägarna. Vi tre kände varandra väl sedan tidigare och vi hade ekonomin för att ta över kedjan.

En förutsättning för utbrytningen var att de flesta butikerna i kedjan skulle välja att fortsätta vara med i Sportringen. Så var det – 50 av de 53 butikerna ville fortsätta med Sportringen medan tre med stor cykelförsäljning valde att istället bli Team Sportiabutiker.

– Det finns ett stort hjärta bland alla Sportringenbutiker och de ville inte hamna i en organisation med en storebror som bestämde deras öde, säger Sandro Arcari.

Ny vd för Sportringen blir Thomas Wallhager som närmast har jobbat med Sporthandelsgymnasiet i Forshaga. Han kommer nu att flytta till Göteborg där kedjans huvudkontor kommer att ligga i Krokslätts Fabriker där bland andra Intersport och Cross har sina huvudkontor.

– Just nu handlar det om att lösa alla småsaker för att verksamheten ska flyta på smidigt för medlemmarna, säger Thomas. Det är allt ifrån att se till så att de kan beställa plastkassar till att planera inköpsmässor. Hela Sportringens organisation försvann under hösten och vi tappade tempo men nu när allt är klart så jobbar vi stenhårt för att komma ikapp. När jag har hunnit få en bild av var Sportringen står idag och vart kedjan ska gå så blir det dags att ta fram en strategi och femårsplan för Sportringen.

Just nu kan Sportringen beskrivas som en samling starka handlare på mindre orter. De flesta är breda sporthandlare men det finns vissa butiker som specialiserat sig inom exempelvis hockey eller skidor. Den blandningen ska fortsätta.

– Vi vill inte stänga några dörrar, säger Hans Hedefur. Vi vill gärna ha med specialistbutiker i Sportringen och butikerna väljer själva om de vill kalla sig för Sportringen eller deras tidigare namn. Vår tanke är att Sportringen ska bestå av en mängd entreprenörer som vill ha friheten att jobba efter eget huvud. Vi tillför muskler utan tvång och med vår gemensamma storlek kan vi hjälpa till vid förhandlingar och inspirera varandra.

Leverantörerna har också varit väldigt positiva till Sportringens fortlevnad som egen kedja. Det är en kedja utan varumärken som gör att många märken nu får en chans att sälja sina instegsprodukter, ett segment som de stora kedjorna ofta ratar eftersom det konkurrerar med deras egna varumärken. Sportringen är också en kedja med en stor andel hårdvara i butiukerna vilket också uppskattas av leverantörerna.

– Vårt mål är att Sportringen ska vara Sveriges lönsammaste kedja, säger Thomas Wallhager. Vi ska vara en liten organisation utan tunga kostnader. Alla butikerna ska hjälpa till i produktråd och de tre ägarna ska ingå i en väldigt aktiv styrelse.