Samtliga Sportexbutiker i Sverige försvinner. Den nya ägaren Team Sportia som köpte Sportex har valt att omvandla ett antal butiker till Team Sportia-butiker och lägga ner resten av butikerna.
Det var så sent som den första september som sportkedjan Team Sportia meddelade att de tar över Sportex och Sportringen. Kedjorna hade brottats med lönsamhetsproblem och den Sjätte AP-fonden ville sälja. Redan då hade Team Sportia strategin klar för sig. Sportexbutikerna skulle läggas ner förutom de sju butikerna med ett mycket gynnsamt läge som skulle omvandlas till Team Sportiabutiker.
– Givetvis spelade läget en stor roll i det här beslutet, förklarar Fredrik Andreasson, vd för Team Sportia.. Vi ville undvika att göra dubbeletableringar men det fanns också andra faktorer som hyresnivån och framtidsutsikterna
Två av Sportexbutikerna omvandlas till Bikepartnersbutiker. Det är butikerna i Karlstad och Örebro. Också det beslutet ligger i linje med Team Sportias strategi som bland annat går ut på att förstärka cykelsegmentet. Redan idag är kedjan en av de största cykelhandlarna i Sverige med omkring 80 000 sålda cyklar årligen. Meningen är att utveckla det affärsområdet ytterligare.
– Jag ser att cyklingen i Sverige går in i en ny fas, konstaterar Fredrik Andreasson. Det handlar inte bara om transport utan också allt mer om motion. Vi vill positionera oss ännu bättre och ska satsa grymt mycket på cykel, vilket jag tycker är riktigt kul.
Team Sportia vill förstärka sin marknadsställning på sportmarknaden med omorganisationen. Strategin för framtiden är klar och påverkas av den allt hårdare konkurrensen mellan kedjorna. Också det faktum att norska XXL har etablerat sig i Sverige och att franska Decathlon knackar på dörren gör att konkurrensen de närmaste blir tuff inom sporthandeln.
– Jag tror att de närmaste 3-4 åren blir riktigt intressanta, konstaterar Fredrik Andreasson. Det kommer att utvisa vilka som håller och vilka som inte gör det.
Team Sportia har idag 113 butiker i hela landet och omsätter omkring 2 miljarder kronor.