Efter bara nio månader på posten som Team Sportias vd visar Fredrik Andreasson att han har stora planer för kedjan genom att köpa Sportex och Sportringen från Sjätte AP-fonden.
Idag offentliggjorde Team Sportia att de med omedelbar verkan tar över Sportex AB. Eftersom Sportex AB äger Sportringen så ingår även den kedjan i köpet. Sportex har idag 20 butiker och omsätter runt 250 miljoner kronor medan Sportringen med sina 54 butiker, varav sju är specialistbutiker med inriktning på längdskidåkning, orientering, ishockey och fiske, omsätter drygt 450 miljoner kronor. Dessa 700 miljoner kronor tillsammans med Team Sportias 2,3 miljarder gör att de tillsammans passerar tre miljarder kronor i år.
– Det här är en långsiktig satsning som kommer att vara bra för Team Sportia både ekonomiskt och strategiskt, säger Team Sportias vd Fredrik Andreasson. Nu får vi muskler att utmana både Intersport och Stadium på allvar och de kommer att märka av att vi finns. Vi kanske inte kan bli Sveriges största sportkedja men vi ska banne mig bli den bästa och den mest lönsamma.
Sportex har sedan några år tillbaka ägts av Sjätte AP-fonden och det har varit en lite kontroversiell ägare som inte lyckats få kedjan riktigt lönsam. Sportex har därför varit tillgängligt på marknaden ett tag och nu var det dessutom rätt i tiden för Team Sportia att göra ett sådant här förvärv. Sportringen å andra sidan har flera bra år bakom sig. I Sportfacks undersökning om kedjornas omsättning 2009 hamnade Sportringen bland de tre med bäst procentuell ökning av omsättningen (+20,3 procent). Det ser bra ut även för i år, första halvåret steg omsättningen med 13,9 procent.
Fredrik listar flera anledningar till köpet. Den viktigaste är att Sportex har flera bra butikslägen på orter och i externlägen där Team Sportia inte finns idag. Den andra är att Sportex är stora och duktiga på cykel och Team Sportia har en uttalad ambition att bli störst på cykel i Sverige och det blir de i och med förvärvet av de 20 Sportexbutikerna.
Som den tredje viktigaste anledningen anger Fredrik att Sportringen med sina butiker på lite mindre orter ger en bättre geografisk spridning för den nya kedjan.
-Vi vet också att både Sportex och Sportringen har många kompetenta människor som kan stärka Team Sportia vilket känns mycket spännande, säger Fredrik. Både Sportex och Sportringen är dessutom välkända varumärken.
Fredrik vill inte uttala sig om alla tre kedjorna kommer att leva vidare eller om de 74 nya butikerna ska läggas till Team Sportias 112 befintliga butiker. Först vill han pratat med alla inblandade och höra deras synpunkter men de första reaktionerna när han berättade nyheten för personalen igår var väldigt positiva. Situationen är också lite invecklad i och med att Sportex ägde sina 20 butiker och Sportringen mer är en inköpsgrupp med fristående ägare av butikerna.
– Självklart kommer det att bli förändringar, men vi ska ta det lugnt och prata med både våra tidigare butiker och de nya så att vi fattar ett beslut som alla gillar och förstår, säger Fredrik. Sportexbutikerna kommer till en början att drivas centralt men långsiktigt är Team Sportia inte ägarna utan butikerna ska ägas av driftiga handlare, det bygger hela vår affärsmodell på. Över tid kommer vi inte driva tre olika koncept, då skulle vi missa viktig synergi effekt.
Sjätte AP-fonden och Team Sportia har gemensamt beslutat att inte gå ut med någon köpeskilling, men Fredrik menar att prislappen gör att det snabbt ska bli en lönsam affär för Team Sportia.