Flex ’N Grip - vinnaren av Årets Innovation Konfektion i Gear of the year 2009 - var med i SVTs Draknästet för att få finansiärer till sin innovation.
Det rullar på i en allt högre takt för uppfinnaren Dan Johansson och hans handske Flex ’N Grip. Sedan han hämtade hem priset för Årets Innovation Konfektion i Gear of the year 2009 har han hunnit med att träffa en av världens största handsktillverkare, fått en baseballklubb i San Diego intresserad och nu också varit med i SVTs program Draknästet där några av Sveriges vassaste investerare tittar på och kanske går in i nya projekt.
– Jag hade ingen tanke på att vara med i TV, säger Dan Johansson, men min son övertalade mig att det kunde vara ett bra sätt att nå ut med produkten. Vi skickade in vår anmälan några dagar för sent men den första juryn gillade produkten och kallade mig till en audition och därifrån gick jag vidare så att jag fick träffa de fem riskkapitalisterna.
Investerarna sa nej tack till Dan Johanssons mycket beroende på att han redan hade flera mindre investerare i bolaget men det stoppar inte Dans planer nämnvärt.
– Ärligt talat var jag inte säker på om någon av de här Drakarna var rätt för mig utan jag såg det som en chans att visa upp produkten för en stor publik, säger Dan. Jag räknar med att telefonen ska gå varm efter programmet och kanske hittar jag rätt samarbetspartner då.
Oavsett investerare eller ej är Dans revolutionerande handske Flex ’N Grip på väg att slå igenom. När mötet med den stora amerikanska handsktillverkaren var över sa sonen till ägaren ”Det här bara måste vi ha” och såg användning inte bara i sport utan kanske ännu mer inom försvaret och andra yrken. Baseballklubben i San Diego gillar också produkten och tror att det finns en marknad på 25.000 handskar. Om dagen!
– Just nu tittar vi på två olika vägar att gå, säger Dan. Dels att fortsätta tillverka handsken själva här i Borås och dels licensiera ut tekniken till olika aktörer. Jag vill gärna behålla tillverkningen i Borås men om allt faller på plats blir det alldeles för mycket att ta hand om det själv.
Förutom att golfare och baseballspelare har hyllat produkten testas den just nu ut hållfasthetssynpunkt av det amerikanska försvaret plus att både stavhoppare och rullstolsidrottare utvärderar den.
– En av landets bästa tiokampare fick prova handsken och han var nästan gråtfärdig av lycka, berättar Dan. Normalt set sprayar han händerna fulla med lim före hoppet och det är inte svårt att räkna ut hur hans händer såg ut. Nu ska handsken visas upp för förbundet för att se om den är tillåten.
Samma sak gäller med golfen. Mats Lanner ska hjälpa Dan med att presentera handsken för R&A i St Andrews för att få den godkänd.
– I USA kom aldrig frågan upp ifall handsken var godkänd eller ej men det är alltid den första frågan jag får när jag visar den för golfare i Europa, säger Dan och skrattar.