Dog Town, Z-Flex, Tracker och G&S är alla klassiska skateboardmärken som hade sin storhetstid på 70- och 80-talen. Alla fyra ingår också i framsmygande Stalefish Skateboarddistributions växande portfölj.
Hans Koraeus, mer känd som Corky, var en del av den svenska skateboardscenen på 80-talet då han var med och arrangerade läger och tävlingar. Nu, snart 30 år senare, är han fortfarande en del av brädvärlden i och med att han är delägare i butiken Coyote Grind Lounge och distributionen Stalefish Skateboarddistribution. Distributionsbiten startade då butiken inte kunde få tag i de retromärken som allt fler kunder började fråga efter. Från början var den bara ett roligt sidoprojekt men nu har den vuxit sig så stor att de två verksamheterna har separerats.
– Från början ville vi bara stödja alla gamla kultmärken, men när även andra butiker var intresserade av de märken vi plockade hem till Sverige så växte verksamheten, säger Corky.
De märken som Stalefish distribuerar idag är som sagt kult för gamla skejtare, men kräver en historielektion för alla nytillkomna.
Dog Town är kanske det mest klassiska av alla skateboardmärken. Deras team var rebellerna som för alltid förändrade skateboardkulturen och för några år sedan blev filmen om åkarnas liv en hyllad historieberättelse. Z-Flex är ännu äldra och hade 70-talets första stora stjärna – Jay Adams – som frontfigur. Tracker var det största truckmärket på 70- och 80-talet och G&S var det lite snällare brädmärket med åkare som Doug Saladin, Billy Ruff och Neil Blender.
Skull Skates är nytt för Stalefish och ett klassiskt skateboardmärke som var de stora rebellerna och som ledde in skejtarna mot punken på 80-talet. Nya i portföljen är också H-Street som är svensken Tony Magnussons eget märke och som slog igenom stort med filmen ”Shackle me not”.
– Det som har hänt det senaste åren är at desa märken samlats i större bolag och därmed fått ordning på både tillverkning, distribution och ekonomi, säger Corky. Nu drivs de affärsmässigt och inte bara för skojs skull.
När Stalefish tog över Dog Town fick de med truckmärket Grindking och brädmärket Termite på köpet. Termite blir en lite udda fågel i Stalefishs portfölj eftersom det är ett märke med kortare brädor, lägre priser och rolig grafik som främst ska locka yngre barn. Stalefishs övriga märken passar bara i hard core skateboardbutiker, men Termite fungerar mycket bredare.
– Vi tror att Termite passar perfekt i vanliga sportbutiker, säger Corky. Stilen och priset är helt rätt för dem och de har dessutom redan målgruppen kunder.
Vid senaste ASR-mässan i San Diego fick Stalefish klart med ytterligare två varumärken: Innes konfektion och Vox skor. Det som startade som en rolig bisyssla har vuxit till en egen verksamhet.