Storstadsregionerna Stockholm och Västra Götaland kommer att satsa minst resurser på infrastruktur i form av cykelvägar 2010-2021. Nu är det hög tid att regeringen börjar ställa krav på att alla län upprättar cykelplaner. Det kräver Per Kågeson, Föreningen Bilfria Leder och Klas Elm, Svensk Cykling i ett gemensamt utspel.
Svensk Cykling och Föreningen Bilfria Leder har undersökt hur de 21 förslagen till regionala infrastrukturplaner för perioden 2010-2021 hanterar cyklismen och funnit stora variationer i ambition och kvalitet. Det skriver organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande.
Sju län vill satsa mer än 20 procent av den preliminära ramen på cykelvägar, bland dem finns Jämtland, Gotland, Kronoberg, Västerbotten, Norrbotten och Gävleborg. I särklass sämst är Värmland och Västmanland. Stockholms län och Västra Götaland återfinns också bland de minst ambitiösa. Skåne, med liknande förhållanden, investerar tre gånger så mycket per invånare.
Sammantaget innebär länstransportplanerna en påtaglig ökning av investeringarna i cykelvägar till ca 270 miljoner per år. Men det är ändå långt mindre än de 500 miljoner som Vägverket för två år sedan i en skrivelse till regeringen ansåg att staten borde satsa.
Enligt Svensk Cykling och Bilfria Leder är det emellertid långt ifrån säkert att de budgeterade medlen kommer att användas till cykelvägar. När stora vägprojekt inte håller budget överförs ofta pengar som avsatts för trafiksäkerhetsåtgärder, miljö och cykelvägar. I Kronoberg avsattes 45 procent av budgeten 2004-2009 till större väginvesteringar, medan mindre investeringar, där cykelvägar ingår, tilldelades 30 procent. Men utfallet blev 60 procent till de stora och 17 procent till de små.
Av: Mattias Björklund