Pilen pekar bara uppåt

Nyanställningar, stadigt förbättrad omsättning, utlandsetablering och lansering av en ny cykelmodell. För Pilen Cykel i Målilla rullar det just nu åt rätt håll på precis alla plan.

Och även om det är kul att sälja cyklar så är det kanske anställningarna av två montörer som var viktigast för Pilen och för att ägarna över huvud taget skulle orka satsa vidare med sin cykelfabrik.

– Det känns jättekul att ha kunnat anställa våra första medarbetare någonsin, säger Louise Avander till Sportfack. Det är två jätteduktiga tjejer och vi trivs verkligen allihop.

Efter att äkta makarna Louise och Martin Avander grundade Pilen 1998 har de arbetat helt på egen hand fram till idag. Nu finns utrymme för de bägge ägarna att ägna sig åt mer än montering och skruvande av cyklar. Louise, som är företagets marknadsansvarige har fått möjlighet att träffa fler gamla och nya kunder, vilket gett ett lyft för försäljningen

För tre år sedan sålde Pilen 650 cyklar, 2007 var siffran 1300 och 2008 lämnade 1850 cyklar fabriken i Målilla. I år fortsätter den fina utvecklingen.

– Under 2009 beräknar vi sälja cirka 2600 cyklar, säger Louise.

Omsättningen har också stigit från 3,8 miljoner kronor 2006 till 5,6 miljoner 2008.

En av nycklarna har varit att etablera sig hos återförsäljare både i Sverige men också utomlands. Idag säljs Pilencyklar i Norge, Danmark, Italien och Spanien och faktum är att framgången för Pilen faktiskt är en klimatfråga.

– I de här länderna säljer de våra cyklar även på vintern. Det jämnar ut vår produktion över året vilket är bra för oss, säger Louise.

Även om det mesta hittills varit spikrakt uppåt för Pilen har företaget ännu ett ess att plocka fram i rockärmen under slutet av 2009. För innan året är till ända tänker företaget nämligen lansera en helt ny modell.

– Det blir en sportig Pilencykel men med klassiska drag eftersom många handlare har frågat efter en sån, säger Louise som inte vill avslöja för mycket om projektet. Det är Martin som ritar modellen, vi kommer att ha en prototyp klar för höstens mässor och en färdig modell ute på marknaden innan årets slut.

Och modellen är tänkt att bli viktig för Pilen Cykel.

– Om vi ser till den totala omsättningen så hoppas vi att den nya modellen ska utgöra 40 procent för Pilen. Men det är svårt att veta exakt innan vi ser hur det går i handeln, avslutar Louise.

Framgång föder framgång: Kort efter intervjun med Louise meddelade Föreningen Företagarna att Pilen Cykel blivit utsedda till ”Årets företagare i Hultsfreds kommun”.

Av: Mattias Björklund

Pilen pekar bara uppåt Pilen pekar bara uppåt Pilen pekar bara uppåt

Pilen pekar bara uppåt