Vintercykling fortsätter att öka

Stockholmarna gillar att cykla på vintern. En rapport från Cykelräkningen, sammanställd av trafikkontoret i Stockholms Stad, visar att Stockholms vintercykling har ökat med över 100 procent de senaste fyra åren.

Årets totalresultat visar på en ökning av cyklister i innerstaden med 30 procent, och i City med 37 procent jämfört med medelvärdet under den senaste 5-årsperioden. Sedan mätningarna startade har Stockholm aldrig haft så många cyklister och utvecklingen är unik i Sverige och Europa.

Till skillnad från biltrafiken skiljer sig cykeltrafikens årsvariation stort. Enligt Cykelräkningen är det dock tydligt att cykelsäsongen sträcker sig över fler månader än tidigare. Krister Isaksson, trafikplanerare vid Trafikkontoret i Stockholm är väl insatt i ökningen.

– Just vintercyklingen från december till februari har verkligen exploderat de senaste 4-5 åren, säger han.

Förklaringar till fenomenet menar han är att allt fler generellt har börjat cykla de senaste åren – 75 procent fler än för tio år sedan.

– Fler och fler upptäcker nu att säsongen kan förlängas, säger han. Marknaden tillhandahåller också bättre produkter som gör att förutsättningarna för att cykla vintertid har förbättrats avsevärt.

Samtidigt påpekar han att vintrarna i dag inte ser ut som de gjorde för 10-20 år sedan. Väglaget är inte lika vintrigt. Samtidigt har cykelvägnätet förändrats dramatiskt, och fler förändringar väntar om Krister får bestämma.

Enligt Svensk Cykling går cykeltrenden att se även i städer som Malmö och Göteborg.

Klas Elm: ”Ökningen är ljuv musik.”

Från butikssidan märks försäljningsökningen av cyklar under årets kallare månader. Goda möjligheter finns att öka intresset ännu mer. Klas Elm från Svensk Cykling säger att om det någon gång är värt för butiker att satsa på vintercykling så är det nu.

– Nu finns all anledning för butikerna att vara offensiva, på grund av den rådande mentala inställningen för framtiden. Siffror som visar på ökning borde vara som ljuv musik för cykelhandlare!

Klas menar att det finns alla tänkbara argument för att få kunder att vinterrusta cykeln; kostnaderna är i längden mycket lägre än att exempelvis ha en extra bil.

Kenneth Forsman, produktchef på Team Sportia, menar att det handlar om att få folk att tycka att vintercykling är bekvämt och att låta cyklarna synas i butiken året om.

En annan aspekt är att det i grund och botten handlar om att tillverka cyklar anpassade för det nordiska klimatet. Och att minska cyklisternas rädsla. Det menar Jonas Andersson på Skeppshultcykeln.

– Många är rädda för att inte synas eller för att halka och då gäller det att påvisa möjligheterna, säger Jonas.

Av de attiraljer som minskar orosmomenten framhåller han navgeneratorn och integrerad framhjulsbroms som finns monterade på Skeppshultcyklarna.

Gustav Remén från Sportspec i Göteborg framhåller att rätt utrustad cykel är oslagbart oavsett väder. Skoskydd, hjälmmössa, vind- och vattentäta handskar och klädsel enligt lagerprincipen är även A och O.

– Har man bara rätt utrustning finns inga problem för att fortsätta cykla året runt. Möjligen undantaget snöstorm och djupsnö, även om det är väldigt kul att göra det även då!

Vintercykling fortsätter att öka Vintercykling fortsätter att öka Vintercykling fortsätter att öka