Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär

Stadium räknar med 15.000-20.000 besökare om dagen när kedjans flaggskepp på Sergelgatan i central Stockholm nyöppnar idag. Butiken har dubblerat ytan till 3.000 kvadratmeter och investeringen går loss på 20 miljoner kronor.

1987 öppnade den första Stadiumbutiken. Platsen var Sergelgatan mitt i centrala Stockholm och dess yta på 1.500 kvadratmeter var något helt nytt i Sportsverige. Nu är 1.000 kvadratmeter nästan standard och Stadium Sergel var inte längre något speciellt.

Efter en ombyggnad som planerats under ett års tid och som bland annat ineburit att 1.000 ton med betong har körts ut på vagnar från källarlokaler har Stadium Sergel återtagit tronen som Stockholms största sportbutik. Ytan har dubblerats till 3.000 kvadratmeter genom att två nya våningsplan tillkommit. De nya lokalerna var tidigare lagerutrymmen och ligger inklämda mellan två tunnelbanespår. Det är lågt i tak och golvet sluttar en hel del, men den nya större ytan gör underverk med den tidigare ganska trånga lokalen. Nu finns det plats att visa upp de nästan 20.000 artiklarna på ett snyggt sätt.

– Det är mer rymd i butiken och dessutom kan vi hålla oss med ett större djup i varje segment, säger Gustaf Öhrn, vd i Stadium. Ett stort djup är ett måste idag för att skapa en trovärdighet gentemot konsumenterna.Till exempel kan vi skylta hockeymålvaktsutrustning i butiken – det är varor som vi tidigare bara haft plats för på lagret.

Andra segment som fått större utrymme i den ombyggda butiken är barn/junior och fotboll. Stadium gör en stor satsning på barn och kommer till våren att börja sitt utbud på 86 cl (2 år), idag startar de på 116 cl.

Fotboll finns på det nedersta våningsplanet och har en rejäl yta även nu under höst och vinter. Till våren får fotboll ännu mer plats då hockeyavdelningen istället krymper.

– Det här är utan tvekan vår största butiksinvestering någonsin, säger grundaren av Stadium Ulf Eklöf. Slutsumman är inte riktigt klar men den kommer att landa runt 20 miljoner kronor.

Förutom att två helt nya våningsplan har gjorts iordning har all el, belysning, inredning och golvet byts ut i de gamla lokalerna. Butiken har nu fått den nya inredning och grafiska profil som lanserades i och med öppningen av Stadium XXL i Göteborg förra året. Inredningen går i svart, grått och vitt med vissa orage färgklickar. Det är snyggt och sobert och produkterna lyfts fram i och med att de också får extra plats.

Trots att butiken är på hela 3.000 kvadratmeter har Stadium valt att inte kalla det för en XXL-butik.

– Stadium XXL ska vara en destination dit man reser för att handla och få en upplevelse, säger Gustaf. Den här butiken har samma djup i sortimentet som XXL i Göteborg, men den saknar avdelningar som vattensport, elektronik och café. Därför valde vi att inte göra den till en XXL.

– Dessutom hoppas vi under 2009 eller senast 2010 öppna en Stadium XXL någontans i Stockholm, fyller Ulf in.

För butikschefen Paul ”Palle” Södermark är ombyggnaden välkommen. Han har jobbat i butiken i 20 år och har hela tiden upplevt att den varit trång.

– Det här ger ett så otroligt mycket bättre helhetsintryck, säger Paul. Nu kan vi exponera varorna mycket bättre och allt är så genomtänkt. Det känns helt otroligt och slutresultatet överträffar alla mina förväntningar.

När jag träffar Gustaf och Ulf dagen innan öppningen så är det mycket förväntansfulla. De har beställt kravallstaket och räknar med 15.000-20.000 besökare om dagen de första dagarna.

– Vi kör en 4-sidig bilaga i DN med riktigt bra erbjudanden, säger Gustaf. För att det inte ska bli totalt kaos sprider vi ut erbjudanden under fyra dagar.

– Bästa kapet är nog en softshelljacka för 499 kronor, säger Ulf. Det är som att köpa en tia för en femma.

För att klara av anstormningen av kunder kommer det att vara drygt 70 personer som jobbar i butiken varje dag. Dessutom finns 15 väktare på plats, samtliga med sjukvårdsutbildning och kunskap om defibrilering ifall någon kund skulle få hjärtproblem i trängseln.

Vi gick förbi butiken i morse och kön ringlade ungefär 150 meter lång utanför butiken. Inne i butiken fanns runt tusen personer och köerna till kassorna var långa, men stämningen var bra. De första hade börjat köa redan vid sextiden på morgonen och var nog ganska frusna när butiken öppnade eftersom den kyla som Ulf hade hoppats på till helgen redan hade infunnit sig.

Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär

Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär Långa köer när Stadium Sergel hade nypremiär

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="18645" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]