Golf som OS-gren

I samband med sommar-OS dyker alltid frågan upp varför golf inte är en OS-sport. Golf är en sport som är spridd över hela världen, den spelas av både män och kvinnor, den har ett tydligt regelverk och den är en bra TV-sport. Allting talar för golf i OS utom en sak – golfsporten har inte…

I samband med sommar-OS dyker alltid frågan upp varför golf inte är en OS-sport. Golf är en sport som är spridd över hela världen, den spelas av både män och kvinnor, den har ett tydligt regelverk och den är en bra TV-sport. Allting talar för golf i OS utom en sak – golfsporten har inte varit intresserad.

Fram tilll nu.

Allt fler röster höjs nu för att göra golf till en OS-gren igen. Golf har nämligen varit en OS-gren, men senast det hände var 1904 då George Lyon från Kanada vann guldmedaljen.

International Golf Federation (IGF) har tillsatt en kommitté med representanter från USGA, R&A och de stora internationella tourerna som inlett samtl med Internationella Olympiska Kommittén (IOK). De gamla stöttestenarna med att golf redan har sina egna stora tävlingar, att spelarna inte är intresserade eller att tävlingsprogrammet är fulltecknat håller en efter en på att försvinna. Precis som de gjorde inom tennis och snowboard. Där var till en början både aktiva och organisationer måttligt intresserade av OS – nu är OS en av de viktigaste tävlingarna för de båda sporterna.

Phil Mickelson och Jim Furyk sa båda två under årets PGA Championship att de båda skulle vara intresserade av att spela i OS. Den stora stjärnan – Tiger Woods – har dock tidigare varit skeptisk till att delta med motiveringen att Augustas gröna kavaj och British Opens Claret Jug betyder mer för golfare än en guldmedalj. Mickelson håller inte med.

– Att golf blir en olympisk sport är mycket viktigare än dagens majors, säger Phil till ESPN. Anledningen är att det skulle involvera 168 länder och de nationella förbunden skulle få del av TV-pengarna för att utveckla golfen i sina länder. Våra majors är fantastiska tävlingar, men de lockar bara de som redan är intresserade av golf.

PGAs touransvarige Tim Finchem är inne på samma tankegångar.

– Anledningen till att vara med i OS är att få sporten att växa globalt, säger Tim. Och att få in OS i vårt tävlingsprogram är inget problem. OS går bara vart fjärde år och vi får tid på oss att anpassa schemat.

Även golfleverantörerna börjar engagera sig i debatten. Bland annat har Callaway uttalat sitt stöd för golf som OS-gren och med tanke på Nikes engagemang i OS går det nog attt få Tiger Woods på andra tankar.

Golf var på gång att bli en olympisk sport redan till OS i Atlanta 1996, men eftersom den tilltänka banan – Augusta – inte tillåter damer att spela så sa IOK nej. Nästa chans för golf att bli en olympisk gren är 2016. Tokyo, Madrid, Chicago och Rio de Janeiro är de kvarvarande fyra kandidaterna att arrangera sommar-OS 2016. Var den tävlingen kommer att avgöras bestäms i Köpenhamn i oktober 2009. Då bestäms också vilka två av följande sporter som tas upp som nya olympiska sporter: karate, rugby, softball, baseball eller squash.