Begagnade julklappar allt vanligare i Sverige

Begagnade julklappar allt vanligare i Sverige

Om det är högst på barnens önskelista låter vi väl vara osagt, men när det kommer till inköp av julklappar har begagnade produkter definitivt ökat i popularitet.

Publicerad

Det är tanken som räknas! Julklappar borde egentligen inte behöva vara speciellt kostsamt för oss svenskar. Ändå blir listor längre och inköp dyrare för varje jul som går. Men en ny undersökning av Metropol Auktioner visar att var tredje svensk har som vana att vända sig till andrahandsmarknanden för att hitta de perfekta klapparna och att mer än varannan skulle kunna tänka sig att göra det.
Pris och tidstagande kan vara två av anledningarna men också miljön.

Men det är fortsatt många som inte tagit steget att gå över til lden återvunna världen gällande julklapparna. Enligt Metropol Auktioners undersökning är nära hälften av Sveriges befolkning intresserade av att göra det men ännu inte gjort det. 22 procent säger att de köpt begegnat vid något enstaka tillfälle och 7 procent menar att det är något de brukar göra.
– Vi kan se en trend där vi rör oss bort från en materialistisk era och i stället värdesätter gåvor med ett högre affektionsvärde. Svenskarna har också kommit till insikt att masskonsumtion inte är hållbart för vare sig ekonomi eller miljö på lång sikt, säger Jani Andersson, vd och auktionsexpert på Metropol Auktioner.

I undersökningen kan man urskilja sig en intressant skillnad mellan män och kvinnor. Detta då de kvinliga som deltog väljer begagnat ur ett hållbarhetsperspektiv och för att man enklare kan hitta något unikt. Samtidigt vill män i större utsträckning köpa begagnat då det anses vara mer prisvärt.

Hur kommer det här att synas i sporthandeln då?
Flera butiker har öppnat upp second hand-avdelningar, inte minst Meindl med sina kängor. Kanske kan vi framöver se ännu fler gå den vägen och börja sälja produkter som redan har sålts vid något tillfälle.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Stadium Outlet till Femman

2 kommentarer

Tomas: Det ryktas att Stadium skruvar på ett secondhand koncept. Någon som vet?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206