Zalandos lageranställda hotas – varumärkena väljer att ducka

Expressen avslöjande i somras att anställda behandlas illa vid Zalandos svenska lager. Sportfack frågar en handfull sport- och outdoorvarumärken hur de ställer sig till samarbetet med handelsplattformen.

Artikeln kommer från Sportfack nummer 9 och fanns hos prenumeranter från 21 september 2021.

Zalandos svenska lager har varit i mediafokus under sommaren sedan Expressen publicerade ett stort reportage i juli och berättade om hur de anställda på jättelagret i Brunna, norr om Stockholm har det. Anställda talar om utskällningar när de tagit några minuter för lång lunchrast (lunchen är satt till 30 minuter), om att de inte får prata med varandra, om att de uppmanas att le mer när de arbetar och om att de hotats med repressalier av både chefer och fackförbundet Handels om de skulle sätta igång en strejk.  

Sverige har på senare år blivit ett alltmer intressant land att etablera verksamhet för globala bolag som vill in på den nordiska marknaden, vilket Sportfack skrivit om tidigare. Amazon är här sedan ett år och i Upplands Bros kommun strax utanför Stockholm ligger sedan januari 2019 Zalandos utbyggda lager. Zalando är Europas ledande e-handelsbolag inom skor- och mode och omsatte 2020 hela 80 miljarder kronor.

Lagret, som mäter 30 000 kvadratmeter, drivs på uppdrag av Zalando av ett ännu större bolag, Ingram Micro, en amerikansk distributör av informationsteknologiprodukter och tjänster som omsätter omkring 500 miljarder kronor.

När Sportfack läser alla artiklar om Zalandos lager sedan 2017 (då det mindre öppnade som byggdes ut januari 2019) så syns två tydliga trender vad gäller de anställda. De är från fyra bemanningsföretag samt från Samhall (vilket gör att varken Zalando eller Ingram Micro behöver ta ansvar för dem och de kan lyftas iväg på dagen om de inte sköter sig). Dessutom är många inte födda i Sverige, vilket gör att de ofta inte kan arbetslagstiftningen lika bra. Om de inte får anställning i minst två år kan de även missa permanent uppehållstillstånd.

Zalando säljer mycket sportartiklar från ett hundratal sportvarumärken, så Sportfack frågade några av dem, som själva har höga CSR-mål, om deras syn på ärendet.

Patagonia svarar Sportfack från det europeiska huvudkontoret i Amsterdam:

”Vi har en stark historia av att ta CSR-frågorna på stort allvar, så vi följer ärendet men kommer i nuläget inte att vidta några åtgärder eller gå ut med något ställningstagande”.

Adidas, där frågan också bollades upp till det europeiska huvudkontoret via Adidas Norden, uttrycker sig ungefär på samma sätt och säger: ”som vi förstår det är ärendet under utredning hos Zalando och så länge utredningen pågår vore det opassande att uttala oss i media”. Isbjörn of Sweden menar att de inte berörs av frågan eftersom de visserligen säljer via Zalando.se, men via eget lager och Viking (som bland annat är medlemmar i organisationen Etisk handel Norge) ger oss en kort mejlkommentar genom CCO Gitte Thune, från Oslo:

”Viking förväntar sig att våra kunder och partners i allmänhet följer de lagar och förordningar som finns i alla länder i förhållande till arbetsmiljön och de anställdas välfärd och rättigheter. Utöver detta har vi ingen kommentar.”  

Didriksons har valt att inte svara, trots upprepade påminnelser.

Sportfack har givetvis även sökt ansvariga hos både Zalando och Ingram Micro i ett försök att mer i detalj få svar på frågor om hur de ser på förhållandena på lagret i Brunna.

Utdrag från Zalandos svar:

”Vi tar den senaste tidens anklagelser på största allvar och har inlett en utredning tillsammans med Ingram Micro som driver vårt logistikcenter i Brunna. Vi har sociala standarder som gäller för såväl Zalandos egna som våra partners verksamheter.”

Mattias Björklund & Elinor Karlin

Detta har hänt

Expressen har talat med femton Zalando-arbetare som vittnar om:

• Arbetarna får inte sitta ned, inte gå på toa förutom under den 30 minuter långa matpausen. De får heller inte prata med varandra.
• Personalen är konstant övervakad. Mobiltelefoner är förbjudna och de får inte ha in något annat med sig än stämpelkort och vattenflaska. Anställda har varnats efter att vakter upplyst chefer om att de tuggat tuggummi.
• Kvinnor som är bemanningsanställda eller inte har permanent uppehållstillstånd har utsatts för sexuella trakasserier av chefer.
• Två kvinnor i personalen fick lämna när chefer misstänkte att de hade pratat med Aftonbladet, 2019.