The North Face ska börja göra kläder av träfibrer

The North Face ska börja göra kläder av träfibrer

Finska textilföretaget Spinnova och The North Face har ingått partnerskap. Målet är att skala upp produktionen av innovativa outdoorkläder i nytänkande, hållbara material.

Publicerad

Spinnova arbetar mycket med restmaterial och gör bland annat tråd av träfibrer. De har tidigare samarbetat med till exempel norska Bergans och tagit fram en ryggsäck av träfibrer, som är framtagna helt utan kemikalier i processen.
Nu har outdoorjätten The North Face tecknat ett utvecklingsavtal med Spinnova för att producera nya, hållbara, högpresterande textilier för kategorin friluftskläder. Och med musklerna de har i ryggen är målet att göra dem kommersiellt gångbara för stora konsumentgrupper.

All klädproduktion är problematisk ur ett miljöperspektiv. Men kan man hitta material som inte belastar miljön har man kommit en bra bit på vägen mot ett cirkulärt system. Spinnova-fibrerna produceras med väldigt liten vattenåtgång, låga co2-utsläpp och är återbrukningsbara.
– Vårt övergripande mål är att bygga fler cirkulära produkter, ständigt utveckla innovativa material och ytterligare minska vår miljöpåverkan. Spinnova är den perfekta partnern på den resan, säger Oliver Lang, Global VP, Product Development, The North Face, i ett pressmeddelande.
– The North Face är ledande inom hållbara outdoorkläder. Detta är ett utmärkt tillfälle för oss att fortsätta att skjuta fram gränserna för vårt material tillsammans. Vårt mål är att sätta en ny standard för branschen inom hållbarhet och hög prestanda, fyller Spinnovas vd och grundare Janne Poranen i.

Spinnovas träbaserade jeanstyg.

Spinnovas långsiktiga affärsmål är att nå en årlig kapacitet på en miljon ton fibermaterial under de kommande åren. Redan i februari i år deklarerade Spinnova att de har planer på att bygga sin första kommersiella fabrik i Finland för att möta den växande efterfrågan på hållbara material.
Fabriken förväntas starta sin produktion i slutet av 2022. Satsningen görs ihop med partnern Suzano, världens största cellulosaproducent.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nike gör sko med Gore Tex-material – fortsätter satsa på traillöpning

1 kommentar

Björn: Detta är väll Nike pegasus 3 med gtx? Nyhetsvärdet?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206