Så ser nya Void och Colourwear ut
3 kommentarer
Ove: Straight to outlet-ladorna.
We Are Spindye har levererat infärgat garn till H&M.
De stora modedrakarna börjar hitta allt fler grönare tillverkningsalternativ. H&M släpper nu ett knippe nya hållbarhetssatsningar. Bland annat gör man nu sina första plagg med We Are Spindyes infärgningsteknik.
Svenska We Are Spindye, som 2017 lanserade sin unika infärgningsprocess som sparar 75 procent vatten och 90 procent kemikalier vid infärgning av textilt garn, har för första gången samarbetat med konfektionsgiganten H&M och till dem levererat garn som kommer från återvunna plagg och som infärgats med bolagets infärgningsteknik.
I ett samarbete där We Are Spindye lanserar en råvara baserad på återvunna kläder med konfektionsgiganten H&M menar bolaget att man nu sluter den sista länken för en cirkulär och hållbar textilproduktion.
– We Are Spindyes ambition har alltid varit att erbjuda en enkel lösning på ett stort problem. Att vi nu har möjlighet att erbjuda våra kunder polyesterråvara från återvunna kläder, är inte bara ett stort steg för oss som företag. Det är ett stort och viktigt steg för hela klädindustrin och framför allt vår gemensamma planet, säger Andreas Andrén, vd på We Are Spindye.
We Are Spindye infärgningsprocess har använts som en del av den återvunna polyestern i höstens H&M Conscious Exclusive-kollektion som släpps i början av december, berättar bägge bolagen i pressmeddelanden.
Sedan tidigare har We Are Spindye samarbetat med internationella mode- och sportvarumärken som till exempel Tiger of Sweden, Filippa K, Freitag, Fjällräven, Quiksilver, Henry Lloyd och Bergans.
Enligt New Standard Institute ansvarar mode för mellan 4 och 10% av de globala koldioxidutsläppen, med 150 miljarder nya plagg tillverkade varje år. Det är ungefär 19 nya kläder för varje levande person. H&M menar att man liksom We Are Spindye vill ta ett seriöst miljöansvar och att bolaget har som mål att bli helt klimatneutrala. Dock uppger man inget årtal för detta mål.
H&M lanserar i alla fall flera hållbara projekt i samband med att We Are Spindye-samarbetet. I det ingår Agraloop Biofibre från Circular Systems, en naturlig fiber tillverkad av konverterat matavfall. Vegea är ett läderliknande material som H&M använt vid en handväskkollektion, Vegea är tillverkat av biprodukter som blir över vid vinframställning. Det är inte första gången H&M tillverkar Vegea-handväskor kvaliteten är idag betydligt bättre, säger bolaget.
Kollektionens kanske mest högteknologiska material är Made of Air, en plast tillverkad av koldioxidutsläpp bunden från luften och som används vid tillverkning av solglasögon.
Lägg därtill att H&M förra månaden lanserade återvinningsmaskinen Looop i en av sina Stockholmsbutiker. Looop som strimlar gamla plagg, spinner nytt garn och tillverkar sedan nya plagg i ett svep. H&M menar att Looop har ställts ut för att på ett konkret sätt visa kunder och få dem att inse att de är en del av förändringsprocessen.
– Syftet med det är att engagera våra kunder och hjälpa dem att förstå att deras gamla plagg har värde", förklarar Pascal Brun, H&M: s chef för hållbarhet. Det handlar också om att se till att de upplever återvinningsprocessen, så det utlöser beteendeförändring.
Pro Ski Intro-dagarna som skulle ha hållits i Vemdalen 25-28 januari ställs in. Arrangören Svenskt Sportforum hoppas nu istället på att genomföra Inköpsdagarna i Åre under vecka 12.
Den nya pandemilagen som nyligen klubbades igenom i riksdagen innebär en hel del nya regler för butikshandlarna. Länsstyrelserna ska hantera tillsynen och kan kräva ut nödvändig dokumentation, samt ge böter om reglerna inte följs.
Garmin är ny majoritetsägare av GEOS Worldwide och dess dotterbolag. Förvärvet får anses som mycket strategiskt då Garmins populära nödtelefon Inreach är kopplat till GEOS GPS-spårning.
2020 var ett speciellt träningsår. Friskis & Svettis, som satsade på uteträning och onlinepass, listar nio träningstrender de tror får genomslag under 2021.
Det minskade antalet kunder inom den fysiska butikshandeln under pandemin har gjort att stölderna har minskat kraftigt. Det visar Svensk Handels senaste Trygghetsbarometer.
År 2020 var ett gastkramande år som till stor del präglades av coronavirusets framfart. Effekterna för handeln slog åt alla håll, både upp och ner. Samtidigt fick vissa sporter rekordmånga utövare. Vi listar 10 trender från året som gått, varav flera kommer göra avtryck även 2021.
Varumärket YMR Track Club har ridit bra på löparboomen under coronaåret 2020. Försäljningen har fördubblats i jämförelse med 2019. Nu provar de sig fram även med fysiska återförsäljare.
Året började utmanande för norska Aclima, men slutade med en omsättningsökning på 20 procent. Nu har de använt sina nya kunskaper för att ta fram en balaklava, riktad till de alpina skidturisterna.
Hockeygiganten Bauer ser en tydlig koppling mellan ökad kunskap och ökat sälj. Nu skalar de upp satsningen "Bauer University" under 2021. Här berättar marknadschef Marcus Johnsson om planen med utbildningen.
Ridebrain är en ny e-handelsplattform och digital marknadsplats för varumärken inom sport och outdoor. Nu investerar dessutom en sportbranschprofil i startupen.
Jackson Holes nya vd Eric Hammel siktar högt. Fram till 2025 har han som målsättning att Jackson Hole ska gå från "någon miljon" till att omsätta 100 miljoner kronor.
De nya underställen är uppbygga på två lager, ett mjukare mot kroppen och ett värmebeständigt ullager utåt. Tanken är att kombinera de två materialtypernas bästa egenskaper.
I april 2020 köpte holländska Colour Group B.V. varumärkena Colourwear och Void vilket gjorde att de hamnade i samma företagsgrupp som Tenson. Sportfack undrade hur mycket som förändrats på åtta månader.
Det har varit på gång tidigare men aldrig sagts rakt ut. Nu har till slut Adidas öppnat för en försäljning av Reebok.
Nystartade outdoorvarumärket Garphyttan får nu draghjälp av Open Air Group som kliver in som minoritetsägare i bolaget.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen
Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!