Bra glid för miljövallorna

Bra glid för miljövallorna

Det händer massor av spännande saker på vallafronten just nu. Finska Vauhti har ersatt fluorämnena med en helt egen tillsatsblandning och tyska Holmenkol blir först ut med Svanenmärkning.

Publicerad

Sportfack satte i senaste numret, nr 11, fokus på utvecklingen mot fluorfria vallor i och med EU-förbudet 2020 mot högfluorerade pfoa-ämnena, som är den första pfas-gruppen att fasas ut. Fler förbud kommer sannolikt, så därför håller nu vallatillverkarna på med en jätteomställning mot mer miljövänliga produkter. Bland andra finska Vauhti som nu ersätter fluorämnena med en egen tillsats, utan kolvätelösning – efter ett omfattande fou-projekt som har pågått i fyra år. Produkterna, som går under namnet Pure, har beviljats patentskydd i år och är nu redo att lanseras på marknaden.      
Enligt Vauhti har de nya, fluorfria vallorna dessutom visat sig bättre i tävlingssammanhang än de med fluorämnen, i alla fall under vissa förhållanden. I Sverige och Norge har svenska NQ Sport säljrättigheterna för Vauhtis produkter.

Holmenkols Svanenmärkta valla ska vara lika bra som fluorvallorna.

Även tyska Holmenkol har gjort läxan. Deras nya produkt Natural Skiwax är värdens första skidvalla som får bära Svanenmärkningen, vilket både Holmenkol och Svanenorganisationen gärna uppmärksammar.
– För oss på Svanenmärket är Holmenkol ett företag med en lång tradition inom skidsport. Därför är vi mycket glada att tilldela vår första SWAN-certifiering i kategorin skidvalla till vår partner Holmenkol, världens äldsta tillverkare av skidvalla, säger Thor Hirsch, projektledare på Svanen.
Holmenkol distribueras i Sverige av Bios.  

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Polyver spelar högt – satsar allt på nya stövelmodellen

1 kommentar

Theo: Närproducerat är som ljuv musik ☺️

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206