Poc satsar på tekniska hjälmar med NFC-chip

Poc satsar på tekniska hjälmar med NFC-chip

Samma teknik som används när vi blippar våra betalkort kan användas i säkerhetssyfte och för viktig information i moderna sportprodukter. Poc lanserar nu cykelhjälmar med NFC-chip.

Publicerad

Vi kunde se det redan på Ispomässan i vintras, att Poc tagit fram skidhjälmar med så kallade NFC-chip (Near Field Communication), som förenklar identifikation av åkaren och samtidigt innehåller viktiga medicinska uppgifter. Nu går de vidare och tar konceptet även till cykelhjälmar, som i de nya modellerna Tectal Race Spin och Ventral Air Spin i 2020 års kollektion.    
Med en Recco-sändare monterad är det lättare för räddningsteam att hitta till exempel en försvunnen mountainbike- eller downhillåkare. Det separata NFC-chippet, som är inmonterat i hjälmens skal, kan sedan enkelt läsas in av det första räddningsteamet på plats - eller av ambulanspersonal, genom att hålla en NFC-aktiverad smartphone över hjälmen. Då får räddningspersonalen tillgång till viktig information som kan underlätta för att göra rätt medicinska bedömningar. Det kan röra sig om allergier, medfödda medicinska åkommor som behöver tas i beaktande, eller om man till exempel inte tål ett speciellt narkospreparat.  
Även personidentifiering underlättas, i de lägen personen är okontaktbar, eftersom man även kan lägga in personuppgifter om sig själv och närmast anhöriga.
– Vi drivs av vårt säkerhetsuppdrag och utifrån vårt engagemang och entusiasm som präglar hela POC-teamet vill vi ligga i framkant för innovation, säkerhet och produktutveckling, kommenterar Poc´s vd Jonas Sjögren de nya produkterna.
Informationen på chippet är personlig och kodas in av utövaren själv via en app. Säljer man hjälmen vidare eller ger bort den, så kan man lätt avkoda all information och den nya ägaren kan lägga in sin.  

Modellen Tectal Race Spin med NFC-chip.

Bakom NFC-tekniken står svenska företaget Twiceme. Tekniken kan appliceras även på andra användningsområden och produkter. Sportfack kommer att ha en artikel om Twiceme i nummer 9, 2019, som finns ute den 18 september.  

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Polyver spelar högt – satsar allt på nya stövelmodellen

1 kommentar

Theo: Närproducerat är som ljuv musik ☺️

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206