Reflekterande hövdingar

Det svenska företaget Hövding lanserar lagom till höstmörkret två nya modeller. Årets nyheter blir den femte kollektionen i raden av huvudskydd som presenteras sedan företaget startade år 2010.

Precis som de tidigare kollektionerna har årets nyheter fått namn efter europeiska städer. Modellerna heter Barcelona och Antwerpen och den sistnämda är tillverkad i ett helt nytt material som heter multicolorreflex. Materialet är ett regnbeständigt material som ger ett synligt regnbågsmönster när det reflekteras i mörkret. En annan nyhet som Hövding lanserar för i år är ett skal i så kallat Outlast-fleece. Materialet värmer när det är kyligt ute och känns samtidigt behagligt mot huden.

Det unika huvudskyddet med sin airbag-lösning har blivit allt vanligare ute på cykelbanorna. Enligt företaget finns idag drygt 60 000 cyklister som använder Hövding. Ursprungligen var det två svenska industridesigners, Terese Alstin och Anna Haubt som skapade Hövding-kragen. De startade företaget år 2010 och att få ut huvudskyddet på marknaden blev en dyr historia. Sammanlagt tog företaget in riskkapital för drygt 130 miljoner kronor. Idag är däremot ingendera av grundarna längre aktiva i företaget som ägs av bland annat Industrifonden, Indigo Capital Partners och LMK Industri.