Subventioner för elcyklar

I statsbudgeten för 2018 som presenterades idag föreslår regeringen en elfordonspremie. Enligt förslaget skulle staten gå in och subventionera ett inköp av en elcykel eller elmoped med upp till 10 000 kronor.

Cykelbranschen och olika intressegrupper har redan länge lobbat för att inköp av elcyklar skulle stöttas av statsmakten. Det har inte varit svårt att hitta argument som talar för att en sådan subvention skulle gynna både folkhälsan och miljön. Många har också förespråkat en liknande subvention som den som fanns för ett antal år sedan för personaldatorer.

I budgetpropositionen som presenterades idag vill regeringen förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt Därför avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år fram till 2020 för en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Premien eller subventionen, om man så vill ska uppgå till 25 procent av cykeln inköpsvärde. Taket på subventionen är satt på 10 000 kronor. På så sätt kan stora grupper av tänkbara cykelpendlare få tillgång till eldrivna fordon och ha lättare att välja bort bilresor.

– Det finns många vinster med elcykelpremien, inte minst för miljön och för folkhälsan, konstaterar Jonas Netterström, VD för Cycleurope Sverige AB i en kommentar till budgetpropositionen.

Exakt hur premien ska utformas är inte klart men regeringen säger sig återkomma senare om alla detaljer. Bidraget ska gälla retroaktivt från och med den 20 september 2017.