Gore fasar ut kemikalie

Membranjätten Gore har slutat använda den skadliga PFOA-kemikalien i sina produkter. Företaget har jobbat med att fasa ut användningen redan länge och vid årsskiftet var det arbetet avslutat.

PFOA (perfluoroktansulfonat) är en kemikalie som förekommer flitigt i tillverkningen av till exempel impregnerade textilier, rengöringsmedel och inom elektronikindustrin. Kemikalien är ännu inte förbjuden inom EU men finns på listan över ämnen som inger mycket stora betänkligheter. Gore blir nu ett av de första företagen inom outdoorindustrin som upphör med användnigen av detta medel.

Arbetet att fasa ut användningen har inte varit lätt och har därför pågått i över tio år. Företaget har varit mån om att under arbetet ändå inte kompromissa om produkternas prestanda i förändringen av produktionssätt. Företaget Gore har sedan starten strävat att ta stor hänsyn till miljöaspekterna vid tillverkningen av sina produkter. Gore har också infört den så kallade Bluesign-satandarden på sina samtliga fabriker runt om i världen