Månadens Diva: Sara Wänseth

Månadens Diva: Sara Wänseth

Publicerad

Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

Hur skulle du gå till väga om ditt jobb var att marknadsföra fördelarna med att ha kvinnor i ledande positioner i outdoor- och sportbranschen?
– Jag tror att vi tjejer måste våga lita på att vi har en väldig massa potential. Vi måste själva våga visa vad vi går för, tro på vad vi kan och framhäva både åsikter och kompetens. Jag har inte själv upplevt några svårigheter i att kliva in i en mansdominerad outdoorbransch, utan har mötts av både respekt och av öppna armar. Min erfarenhet är att ett kvinnligt och annorlunda perspektiv i en delvis konservativ bransch kan ge spännande resultat. En ny vinkel kan leda till intressanta förändringar. Dessutom tror jag att vi tjejer ofta sätter människorna och det mänskliga i fokus. Och det är ju faktiskt människor och relationer det handlar om. Så, jag skulle börja att jobba inifrån. Att stötta tjejer som vill framåt, att hjälpa dem att höja blicken och tro på sin kompetens och sina idéer.

Vad skulle din tagline vara?
– Höj blicken och spring framåt, typ.

Vem skulle du presentera den kampanjen till för att få bäst resultat?
– Jag är tveksam till en kampanj för att föra fram kvinnor som en homogen grupp. Tror mer på att stärka och stötta de tjejer som vill ta ett steg i sin karriär. Men visst borde man uppmärksamma branschen på hur få kvinnor det faktiskt är i ledande positioner, det skulle kunna ge en och annan tankeställare. 

Vad i din karriär gör dig mest stolt?
– Jag måste säga att det är den lyckade och roliga resan med varumärket Woolpower. Vi hade en fantastisk produkt i svensktillverkade underställ och sockor i merinoull men med ett varumärke, Ullfrotté, som behövde en rejäl uppryckning. Vi behöll kärnan men förnyade varumärket och lyckades jobba konsekvent, trovärdigt och smart i alla kanaler. Jag hade en väldigt modig chef som lät mig köra på. Vi blev både Årets Marknadsförare och Årets Exportföretag och hade dessutom väldigt kul.

Vad har du ännu inte åstadkommit men siktar på?
– Det finns mycket kvar att göra, jag har en jäkla energi och mycket vilja. Men först ska jag lägga min energi på mig själv, helst då utomhus. Jag ska nyttja alla de outdoorprylar som ligger och väntar på mig i garaget… Nästa utmaning blir att jobba med marknadsföring, kommunikation och utveckling från mitt eget företag, gärna inom den här branschen. Vi får se vad det blir.

Vad går du loss på, och har du någon annorlunda hobby?
– Jag gillar ju mest av allt att vara ute och kan må galet dåligt av att fastna inomhus när vädret inspirerar utanför fönstret. Jag njuter av att vara ensam på fjället, att fiska, att upptäcka nya ställen i naturen och träna ute. Jag tycker också om att måla, teckna och fotografera. 

Annorlunda hobby? 
– Vet inte om jag ska kalla det hobby, men jag får en kick av att utrota maskrosor på gräsmattan!

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206