Månadens Diva: Sara Georgsson

Månadens Diva: Sara Georgsson

Publicerad

Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

Sedan ett år tillbaka arbetar jag som sortiments­- och varumärkeschef på Silva. Utmaningen lockade då Silva har en historia och spännande år framför sig. Det och att som kvinna ta plats i ledningsgruppen var viktigt. Det förvånar mig att fler företag inte har insett fördelarna med en bredare variation av erfarenheter i ledningsgrupper­ och styrelser. Konsumentbasen och de kunder­ företaget riktar sig till, bör åter­speglas genom kompetenser, ursprung, ålder och kön. 

Som novis i sportbranschen sökte jag efter ett nätverk av kompetenta människor från min nya bransch att utbyta erfarenheter med. Divas har det jag söker i form av smarta kvinnor med erfarenheter från ledande positioner inom branschen. Att som ny i en bransch och på en ledande roll ha ett nätverk jag kan vända mig till för att diskutera utmaningar i stort och smått ser jag som en viktig tillgång. Därför vill jag nu vara med och se till att fler kvinnor får upp ­ögonen för Divas och de fördelar nätverket ger. 

Om tio år hoppas jag dock att nätverk enbart­ för kvinnor inte behövs, utan att män och kvinnor möts av samma utmaningar och förutsättningar oavsett kön. Där de lärdomar man delar är relaterade till sin yrkesroll och de företag man verkat inom. Det är min tro att alla diskussioner leder till bättre beslut om man har en bredare variation i gruppen som diskuterar.

Privat har jag alltid föredragit middagar med en mix av människor, det är då sam­talen och diskussionerna blir som intressantast. Det är när människor med olika åsikter, bakgrunder och värderingar möts som det blir spännande. 

Tar man politik­ som ett exempel väljer­ många att ventilera­ sina åsikter och tankar­ med de vänner som tycker lika, istället för att våga krydda samtalen med en helt ny infallsvinkel. Det är i diskussioner med de som har motsatta åsikter jag lär mig mest. Både om mig själv och hur jag faktiskt står i frågorna,­ men också varför vänner tänker och resonerar som de gör. Jag lär mig att se på frågan från en annan synvinkel.­

Det är när någon uttrycker en motsatt­ åsikt som de egna argumenten slipas och vi samtidigt lär oss mer om motpartens. Min inställning är att aldrig ha en diskussion med någon som inte har förmågan att ibland ändra åsikt. 

Kloka argument bör kunna få oss att våga ändra och omvärdera vår syn på saken. Ingen är allvetande och det finns inga frågor där vi från början har hela bilden­ klar, sedd från alla vinklar.

Att föra med detta tänk till företags­världen känns naturligt, då diskussioner­ med bredare angreppssätt, ofta leder till ett bättre slutresultat. Olika ingångar till ett problem leder ofta fram till kreativare lösningar. Jag önskar att fler människor var mindre rädda för diskussioner och oliktänkande. Se fördelarna i våra olik­heter istället för att känna obehag i att tycka olika. 

Senast kommer jag från ICA där jag var med och startade upp Cura apotekets egna varumärken. Till skillnad från sportbranschen domineras apoteksbranschen av kvin­­­nor, men det positiva är att mixen i ursprung tydligare återspeglar kundgruppen. 

Innan jag började på ICA bodde jag i Malmö under åtta år och arbetade som projekt­ledare och produktchef på BRIO. Därifrån har jag med mig vinster i form av nya perspektiv och tankar som jag fick av att arbeta tillsammans med människor från andra länder och kulturer. Om ett svenskt företag ska lyckas på den internationella marknaden,­ bör det knyta till sig kompetens med erfarenhet från de marknader de vill verka.

Slutligen min syn på kvo­tering­ då frågan­ ofta kommer upp i samtal när man pratar­ om ledande positioner. Min framtidsvision­ tydlig – vi ska inte behöva kvotera in människor. Vad du har för ålder, kön eller ursprung ska sakna relevans och fokus ska ligga på att anställa rätt kompetens för tjänsten i fråga. Det borde vara självklart redan nu, men verkligheten är tyvärr för långt ifrån visionen. Nu ser jag framemot att vara med i DIVAS styrgrupp och tillsammans med Vanessa och Donna driva nätverket framåt.

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206