Månadens Diva: Johanna Davidsson

Månadens Diva: Johanna Davidsson

Publicerad

Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

Hur kom det sig att du valde sjuksköterskeyrket och hur har du möjlighet att kombinera det med dina äventyrsresor?
– Jag valde sjuksköterskeyrket för att jag tycker att det är ett spännande yrke där man faktiskt gör något bra. Det är inget kul att vara sjuk, så kan jag göra dagen lite bättre för en patient så är det givande för mig. Jag valde också yrket för att det ger mig mycket frihet. Jag har möjligheten att vara borta en längre period och sedan komma tillbaka och jobba intensivt. Det finns alltid jobb. Yrket gör det möjligt att jag kan lägga mer tid på mina äventyrsintressen än om jag hade haft ett måndag till fredag, 8–5 jobb.

Ditt senaste stora äventyr gjorde du tillsammans med din storasyster Caroline. Berätta, hur ledde era tankar fram till målet att åka kite tvärs över Grönland?
– Jag hade gått och tänkt på en längre tur och ville till en plats med snö och is. Därför lockade Grönland. Det var jag som kom på idén och jag tänkte att min syster blir säkert med om jag frågar. Hon svarade att "vi varken är gravida eller ska gifta oss så det finns inga ursäkter, bara att svara ja". Två år senare kitade vi över Grönland tillsammans. Min syster visst inte var kite var när hon sa ja…

Du och din syster är ute på en föreläsningsturné just nu, visionen är att inspirera fler att uppfylla sina drömmar. Vad har ni tagit med er från äventyret på Grönland som kan inspirera?
– Åh, det finns så mycket som vi vill berätta om och förmedla. Det är en upplevelse att vara mitt ute på inlandsisen och ha full kontroll över kiten och beta av mil efter mil medan tankarna får vandra fritt. Resan har också gjort att vi som systrar har kommit varandra ännu närmare och har ett fantastiskt minne att dela med varandra resten av våra liv.
Vi hoppas att vi kan inspirera andra att satsa på sina drömmar genom att berätta om hur vi var osäkra på om vi skulle klara det. Men en sak som är säker är att vi hade i vart fall inte fixat det om vi inte hade gett det en chans. 

Under 2016 ska du själv skida till Sydpolen. Vad gör att du denna gång vill genomföra ett stort äventyr solo?
– Jag gillar att vara på tur både med vänner och ensam. Den här gången vill jag vara ensam. Det är en annan upplevelse att vara ensam. Jag måste lita ännu mer på mig själv och mina beslut. Jag bestämmer själv tempo och dagens upplägg. Jag trivs bra i mitt eget sällskap och så tycker jag det är lyxigt att få tänka klart tankar utan att bli störd. När jag solopaddlade runt svenska och finska kusten stortrivdes jag i mitt eget sällskap. Jag tror att det kommer att bli en stor upplevelse på många sätt och förhoppningsvis kommer jag känna mig starkare och tryggare efter turen.

De äventyr du ger dig ut på kostar en del i både tid och pengar att genomföra, hur får du ihop det?
– Jag arbetar som sjuksköterska i Tromsö i Norge, men lönen räcker inte till att finansiera en tur till Antarktis. Därför söker jag sponsorer och samarbetspartners. Jag har redan några sponsorer men jag behöver mer hjälp för att ta mig fram till startskottet. Nu söker jag företag som vill bli ihopkopplade med lite galen äventyrlighet-, våga satsa- och drömma-anda.

Har du märkt av någon skillnad i sponsring från företag när det gäller dina manliga och kvinnliga äventyrskollegor?
– Jag ser det som en fördel att jag är kvinna och söker sponsorer för äventyr, en bransch som är mest mansdominerad. Därför blir jag som kvinna mer unik. Om det blir lättare eller svårare det återstår att se, än så länge har jag inte upplevt någon skillnad.

Ett sista råd till de som vill men som inte vågar?
– Sätt ett datum och beställ en biljett!

Sara Georgs

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206