Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

Publicerad

Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

Varför behövs Divas i sportbranschen?   
– Det känns som ganska självklart i en sådan här mansdominerad bransch – att det finns ett kvinnligt nätverk. Många andra branscher har detsamma, just för att skapa en struktur för att verka för att det blir mer och fler kvinnor på högre positioner i företagen.

Hur kan vi inspirera nästa generation av unga kvinnor att bli nya ledare?
– Visa på goda exempel genom att ha "månadens profil/-er" som ni har nu i Sportfack, stories och erfarenheter som inspirerar yngre kvinnor att ta plats, eftersom andra kvinnor gör det! Jobba med mentorprogram inom Divas, där vi äldre och erfarna aktivt kan ledsaga de yngre.

Hur kan vi få svensk sportbransch att välja kvinnor till vd- och direktörspositioner? 
– Återigen genom att lyfta succé stories i branschen där det finns kvinnlig management. Houdini Sportswear är ju ett bra exempel, Skhoop ett annat, Isbjörn ett tredje… Det finns säkert många fler exempel. Framgång föder ju framgång sägs det och att våga välja en kvinnlig vd handlar kanske snarare om modet att välja bort andra manliga kandidater till förmån för en kvinna. Genom att lyfta fram kvinnor på ledande positioner, så uppmuntrar man ju även kvinnor att söka högre positioner. Båda delarna behövs för att det ska bli en förändring. Sen kommer det aldrig att bli 50/50, då det är klart färre kvinnor än män i den här branschen.

Berätta om varför ni startade Isbjörn. 
– Isbjörn fyller 10 år nästa år. 2005 när vi startade Isbjörn, så var vi ganska ensamma om att erbjuda tekniska ytterkläder för barn. Då slogs vi snarare med frågeställningar kring huruvida det fanns en marknad för den här formen av kläder för små barn. Skulle det gå att sälja? Marknaden har vuxit och mognat kraftigt sedan dess och i dagsläget så hävdar de flesta barnvarumärkena att de säljer "funktionskläder" till barn. Isbjörns filosofi är att erbjuda den absolut högsta funktionen och att göra det med omsorg om miljön i de materialval vi gör – all the way! Med den kombinationen är vi än så länge ganska ensamma på marknaden…

Vad är Isbjörns femårsplan?
– Möjligheterna är många som det ser ut nu och framtiden ser väldigt lovande ut för Isbjörn. Vi har en stark styrelse på plats med Mikael Sundström (fd. vd SOS Sportswear) på ordförandeposten och Ola Oredsson (fd. tf. vd och sälj- och marknadschef Houdini Sportswear) som ny styrelseledamot. Vi har anställt ytterligare tre personer och är nu fem personer på huvudkontoret i Gustavsberg. Två killar och en tjej ska tilläggas. Isbjörn ska fortsätta att växa i Skandinavien och i Europa på de marknader vi har etablerat oss på. Vi kommer att satsa mycket på marknadskommunikation och försäljningsdrivande aktiviteter framöver. Vidare kommer Asien att vara intressant för oss, där vi redan nu etablerat oss i Japan. Man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda. En sak är säker i alla fall, vi har en mycket spännande resa framför oss med Isbjörn!

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206