Månadens Diva: Viktoria Stärner

Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

Du beskriver dig själv som målmedveten, envis, positiv och glad. Är det receptet för att lyckas?
– Det är såklart individuellt, helt beroende på vad du vill åstadkomma. Men i mitt fall och i mitt liv har jag tack vare en stark självkänsla i kombination med dessa egenskaper redan lyckats uppnå en rad mål, vilket är helt fantastiskt och något jag verkligen är stolt över!

Du har engagerat dig internationellt i ett fyranationers ungdomsutbyte i Kina, där det kinesiska Vasaloppet genomförs varje år, och varit på FN-kurser i Genève och New York.  Du är bara 21, var finner du drivkraften?
– Jag drivs av nya utmaningar och kanske framförallt av vetskapen att det jag gör kan göra någon liten skillnad. Jag tror mig själv ha en kapacitet och drivkraft som det vore synd att inte använda. Jag har så mycket energi som bara måste ut och då är det ju kanon om jag kan använda den till något framåtsträvande och givande.

Var ser vi dig när du är 30?
– Förhoppningsvis i en ledande roll som någon typ av chef. Jag hoppas befinna mig på en position där jag har möjlighet att både utvecklas själv och framförallt få se medarbetare och anställda växa samtidigt som jag kan bidra med min kunskap och erfarenhet.

Du tror att ingenting är omöjligt och hoppas på en ledar- eller chefsroll om ett par år när du är klar med ekonomistudierna i Uppsala. Vad är drömjobbet?
– Jag brukar skoja om att det är jag som ska bli Vasaloppets första kvinnliga vd. Och visst, allt kan hända. Jag kan redan nu visualisera mitt framtida kontor, där jag sysslar med något som jag verkligen brinner för. I mitt drömjobb ska den ena dagen inte vara den andra lik och jag ska möta mycket människor.

I talet i Mora Kyrka berättade du om din vän som skulle skänka dig alla sina guldmedaljer som tack för att du hjälpt honom allt han kan inom skidåkning. Vem har du att tacka för dina framgångar?
– Främst alla barn som jag på ett eller annat sätt träffat genom mitt engagemang som tränare och ledare, de har genom sitt ärliga uttryckssätt utmanat och format mig till en bättre version av mig själv. I övrigt får jag nog tacka mig själv. ”Tack för att du aldrig ger upp och alltid, oavsett vad, tror på dig själv till hundratio procent.” 

Ditt råd till unga tjejer som vill lyckas?
– Våga tro på att du kan förändra saker och ting och våga tro på din egen förmåga. Du är viktig och kan göra vad du vill. Gå din egen väg och lyssna bara på kommentarer och råd som ger dig luft under vingarna. Ingenting är omöjligt. 

Vanessa Åsell Tsuruga

 

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Viktoria Stärner till Vasaloppets kranskulla 2015:

”Årets kranskulla är ett föredöme för rekrytering av unga ledare till idrotten genom sitt mångåriga engagemang inom IFK Mora. Med en uttalad önskan om att förändra världen har hon redan i unga år skaffat sig meriter från arbete i tre olika världsdelar. Viktoria Stärner är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”

Månadens Diva: Viktoria Stärner