Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

Vanessa, vad gör du i Ancient Olympia?
– Jag läser en Masterutbildning i ”Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events” på Internationalla Olympiska Akademin i Grekland. Det är ett multikulturellt och tvärvetenskapligt centrum för studier, berikning och främjande av olympism. Vi var här nio veckor i höstas och nio veckor på våren och efter det ska vi skriva en Master thesis på hemmaplan.

Hur är livet på International Olympic Academy?
– Tänk dig en campus med studentrum, matsal, föreläsningssalar och sportanläggningar, belägen ett stenkast från stadion där OS började 776 f.Kr. Vi plockar apelsiner på rasten och springer bland olivträd. Vi är 30 studenter från 27 olika länder – jag är här som enda svensk. Vi pluggar och äter tillsammans. Det är intensivt med dagar fyllda av föreläsningar och plugg i biblioteket, tentor varannan lördag och en uppsats per ämne.

Vad har inspirerat dig mest under din tid i Grekland?
– Många kommentarer från grekiska kvinnor som jag träffat på min fritid och från mina studiekamrater som har gratulerat mig för mina livsval. Det är inte helt självklart att man lämnar familjen i dryga fyra månader för att förverkliga en dröm.

Varför plugga just nu?
– Det finns många idéer om hur och när allt ska göras för att man ska hinna med det. Gör man inte si och så innan man tar studenten, innan man gifter sig, innan man börjar jobba eller innan man får barn så är det kört. Jag hade tittat på den här utbildningen sedan 2009. En dröm på långkok! Inte förrän 2014 gjorde jag slag i saken och ansökte. Jag var i Barcelona där jag upplevt OS 1992 och förstod att det var dags! Då hade jag ett jobb jag älskade, dagisbarn, och en japansk man som just startat eget i Sverige. När jag bestämde mig för att förverkliga min dröm så ställde sig många bakom mig och stöttade på vägen.
– Kvinnor kämpar fortfarande för att accepteras på toppositioner inom sportbranschen. Kvinnor fick börja tävla på OS år 1900 så med andra ord är IOK feminister. Hur kan resten av sportbranschen lära sig av vad IOK visste redan 1900 och släppa in fler kvinnor?
– Jag tror att kvinnor kan vinna mycket på att använda ord som förväntningar istället för förhoppningar. När vi ber om råd, söker jobb, har utvecklingssamtal eller förhandlar är det bra att klargöra sina förväntningar. Ord leder till handling. All data säger att mångfald är något företag tjänar på. De fattar bättre beslut, de rekryterar bättre talanger, de tar fram bättre produkter, de tjänar mer pengar. Det är dags att bygga strukturer som reflekterar den insikten.

Vad drömmer du om att göra när du är klar med din Master?
– Jag fascineras av den olympiska rörelsen, något hände i mig när jag kom till Barcelona som 13-åring och fick uppleva OS. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka på sommaren 1992. Jag hoppas – eller förväntar mig ska jag säga – att den här utbildningen tar mig till Tokyo 2020. Att jag på ett personligt plan älskar Japan, talar språket och har halvjapanska barn gör det hela ännu mer attraktivt och naturligt. Jag drömmer om att få uppleva ett OS tillsammans med min familj.