Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

Publicerad

Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

Vanessa, vad gör du i Ancient Olympia?
– Jag läser en Masterutbildning i "Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events" på Internationalla Olympiska Akademin i Grekland. Det är ett multikulturellt och tvärvetenskapligt centrum för studier, berikning och främjande av olympism. Vi var här nio veckor i höstas och nio veckor på våren och efter det ska vi skriva en Master thesis på hemmaplan.

Hur är livet på International Olympic Academy?
– Tänk dig en campus med studentrum, matsal, föreläsningssalar och sportanläggningar, belägen ett stenkast från stadion där OS började 776 f.Kr. Vi plockar apelsiner på rasten och springer bland olivträd. Vi är 30 studenter från 27 olika länder – jag är här som enda svensk. Vi pluggar och äter tillsammans. Det är intensivt med dagar fyllda av föreläsningar och plugg i biblioteket, tentor varannan lördag och en uppsats per ämne.

Vad har inspirerat dig mest under din tid i Grekland?
– Många kommentarer från grekiska kvinnor som jag träffat på min fritid och från mina studiekamrater som har gratulerat mig för mina livsval. Det är inte helt självklart att man lämnar familjen i dryga fyra månader för att förverkliga en dröm.

Varför plugga just nu?
– Det finns många idéer om hur och när allt ska göras för att man ska hinna med det. Gör man inte si och så innan man tar studenten, innan man gifter sig, innan man börjar jobba eller innan man får barn så är det kört. Jag hade tittat på den här utbildningen sedan 2009. En dröm på långkok! Inte förrän 2014 gjorde jag slag i saken och ansökte. Jag var i Barcelona där jag upplevt OS 1992 och förstod att det var dags! Då hade jag ett jobb jag älskade, dagisbarn, och en japansk man som just startat eget i Sverige. När jag bestämde mig för att förverkliga min dröm så ställde sig många bakom mig och stöttade på vägen.
– Kvinnor kämpar fortfarande för att accepteras på toppositioner inom sportbranschen. Kvinnor fick börja tävla på OS år 1900 så med andra ord är IOK feminister. Hur kan resten av sportbranschen lära sig av vad IOK visste redan 1900 och släppa in fler kvinnor?
– Jag tror att kvinnor kan vinna mycket på att använda ord som förväntningar istället för förhoppningar. När vi ber om råd, söker jobb, har utvecklingssamtal eller förhandlar är det bra att klargöra sina förväntningar. Ord leder till handling. All data säger att mångfald är något företag tjänar på. De fattar bättre beslut, de rekryterar bättre talanger, de tar fram bättre produkter, de tjänar mer pengar. Det är dags att bygga strukturer som reflekterar den insikten.

Vad drömmer du om att göra när du är klar med din Master?
– Jag fascineras av den olympiska rörelsen, något hände i mig när jag kom till Barcelona som 13-åring och fick uppleva OS. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka på sommaren 1992. Jag hoppas – eller förväntar mig ska jag säga – att den här utbildningen tar mig till Tokyo 2020. Att jag på ett personligt plan älskar Japan, talar språket och har halvjapanska barn gör det hela ännu mer attraktivt och naturligt. Jag drömmer om att få uppleva ett OS tillsammans med min familj.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206