Månadens Diva: Linnéa Grahn

Månadens Diva: Linnéa Grahn

Publicerad

Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

Över tio år som äventyrare, hur kom du in på den banan? 
– Att resa och upptäcka har sedan barnsben varit ett stort intresse. Att det gick att arbeta med äventyr fanns inte alls i tanken förrän mitt intresse för äventyrsaktiviteter växte sig allt starkare efter studenten. Jag sökte mig till fjälls och började arbeta på STF:s fjällstation i Abisko. Där bestämde jag mig för att bli fjäll- och vildmarksguide och på den vägen är det. Det är en mycket säsongsorienterad bransch, ofta med kort framförhållning där det kan vara svårt att hålla en långsiktig plan. Det har visat sig vara ett liv som passat mig bra där det ena leder till det andra och det går att kombinera arbete med intresse på ett unikt sätt, framförallt om man som jag gillar att röra på sig och prova att bo på olika platser.

Du har varit med på flera expeditioner med Ola Skinnarmo, kan du berätta om en av dina mäktigaste upplevelser?
– Ja, jag har arbetat med Ola av och till sedan jag började arbeta med äventyrsturism. Det är svårt att ta ut en enskild upplevelse, det har blivit många genom åren och de är så vitt skilda i sin natur. De senaste expeditionerna har framförallt varit ombord på Olas tidigare båt Explorer of Sweden med många helt fantastiska möten med bland annat späckhuggare, delfiner och knölvalar i kombination med en naturkuliss som känns närmast overklig och helt magisk. Minnen från stormande hav med flera meter höga vågor mitt ute på atlanten dyker också upp. Känslan av att vara omgiven av naturens starka krafter där människan måste spela efter naturens regler är otroligt häftigt. 

Tillsammans med Emma Forsell har du startat ett äventyrsnätverk för tjejer, berätta.
– Precis, jag och Emma Forsell har under några år drivit Mind for Adventure, ett multisportlag med fokus på tjejer och långa tävlingar, det vill säga längre än 24 timmar. Vi tycker helt enkelt att det är för få tjejer i sporten. Den respons vi mött genom åren har varit mycket positiv och många har visat intresse av att vara med, men steget från vardagsträningen till långa tävlingar har varit för stort. Detta i kombination med att vi själva gärna sätter ihop egna äventyr och expeditioner som inte är tävlingar har kläckt idén om att det behövs ett äventyrsnätverk, en plattform där äventyrslystna kan spåna idéer, inspireras och träffas. Så nu startar vi Mind for Adventure som en äventyrsförening för likasinnade att bli medlem, med en förhoppning om att fler ska uppfylla sina äventyrliga drömmar och dela med sig av sina erfarenheter. 

I sommar väntar er första expedition i regi av  Mind for Adventure, Scotland End to End, en löparrunda på härliga 860 km. Vad är er största drivkraft?
– Det är när vi är ute på äventyr som vi känner att vi lever. Det låter klyschigt men när man skalar bort allt brus, när livet handlar om det basala som att ta sig från ett ställe till ett annat och samtidigt uppleva miljöer med alla sinnen uppstår en speciell känsla. Vi vill utmana oss själva såväl fysiskt som mentalt. Att på förhand känna en viss osäkerhet om vi kommer klara utmaningen är en del av vad som triggar och driver oss vidare. Inför denna expedition har vi bjudit in fler att springa med under delsträckor, vi vill dela med oss av våra upplevelser och erbjuda möjligheten att enkelt delta på ett stort äventyr.

Vad är ditt råd till de som vill ut på äventyr och expeditioner men som inte kommer iväg?
– Bli medlem i Mind for Adventure! ;) Skämt å sido, börja smått och sätt inte så höga krav på dig själv. Det viktigaste är att komma ut, bryt ner äventyret i mindre delar så känns det inte lika oöverkomligt. Är det svårt att komma till skott själv, försök hitta någon annan som vill något liknande så blir det inte bara lättare utan även roligare. En expedition måste inte vara på andra sidan jorden eller ens utomlands, äventyret ligger utanför dörren, det är bara att gå ut och utforska.

Vid sidan av dina expeditioner har du ett jobb som många barn drömmer om, vad lockade dig med brandmannayrket?
– Jag hade egentligen aldrig drömt om att bli just brandman, det utkristalliserade sig mer när jag skrev en lista på vad jag ville ha ut av ett arbete. Jag sökte spänning, ett arbete med varierande dagar. Jag ville utmanas såväl fysisk som praktiskt i kombination med strategi och planering. Jag ville arbeta i team med kollegor, gärna sjukvård och samtidigt känna att jag har ett meningsfullt arbete som hjälper andra. Vad kunde passa bättre än brandman?! Sagt och gjort, jag utbildande mig och kombinerade livet som brandman och äventyrare under flera år.  För tillfället har jag ett avbrott från brandmannayrket till fördel för studier i Stockholm men jag saknar det verkligen.

Långa sträckor är inga problem
för Linnéa. I sommar ska hon springa
86 mil tvärs över Skottland.

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206