Så funkar membran

Så funkar membran

Publicerad

Membran eller beläggningar är en självklarhet i dagens ytterplagg men det är skillnad på material och material. Vi förklarar hur de fungerar så att du lättare kan sälja rätt plagg till varje kund.

Teorin bakom moderna funktionsmaterial är att en vattendroppe har en storlek runt 100 micron och att en vattenmolekyl har storleken 0,0004 micron. Genom att tillverka ett material med små öppningar på runt 0,5–1,0 micron kan det släppa igenom de små vattenmolekylerna men stänga ute de stora vattendropparna. Till denna ganska enkla princip ska läggas att naturen alltid strävar efter jämvikt så att fukt vandrar mot torr luft och att värme blandas kyla.

Teorin är enkel men i praktiken blir det som vanligt betydligt svårare. Framför-allt då det finns olika metoder för att få till dessa små öppningar där vattenmolekyler i form av ånga fritt kan vandra igenom.

Det finns tre slags funktionstyger för ytterplagg: membran, beläggningar (coatings) och mikrofibertyger. Tre konstruktioner som ger mer eller mindre vattentäta tyger som andas mer eller mindre bra.

Membran är kungen bland de tre funktionsmaterialen eftersom membranen har den bästa vattentätheten, bästa hållfastheten och oftast den bästa andningen. Tyvärr har de också ett högre pris. Konstruktionsmässigt är ett membran en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget. Det vanligaste är att plastfilmen är porös, alltså innehåller små håligheter som släpper igenom vatten i form av vattenmolekyler (ånga), men stoppar vatten i form av vattendroppar. Alla membran är dock inte porösa. Det finns de som fungerar på molekylnivå istället. Det innebär att håligheterna då är öppningar mellan molekylerna i materialet. Det intressanta med dessa material är att de, precis som alla andra material, utvidgar sig när de blir varma. Då blir öppningarna också större vilket innebär att materialet andas bättre ju varmare omgivningarna är. Precis som användaren vill ha det med andra ord.

Det snackas också om 2- och 3-lagerskonstruktioner och de siffrorna syftar på hur många lager som har laminerats ihop till ett material. En 2-lagersväv består av yttertyg plus membran medan ett 3-lagers även har ett slitskikt på insidan. För att ett 2-lagersplagg inte ska slitas sönder av nötning på en gång kompletteras det ofta av ett nätfoder på insidan. Generellt sett har 2-lagers bättre andning medan 3-lagers är smidigare och har bättre hållfasthet. Det finns även 2,5-lager och då har membranet försetts med en yta som ska tåla nötning.

En beläggning är från början en pasta som breds ut på baksidan av tyget i ett tunt skikt. När pastan torkar expanderar den och de små håligheter som då bildas fungerar på samma sätt som hålen i ett membran. Beläggningens rykte säger att det antingen andas mycket bra eller är väldigt vattentätt. Sällan båda delarna samtidigt. Plus att livslängden inte är lika lång som för membran. Vad det gäller kombinationen av andning och vattentäthet så har kemisterna trollat med knäna de senaste åren och kommit fram med beläggningar som nosar på membranens prestanda, ibland till och med matchar de bästa. Fortfarande är det dock en del frågetecken vad det gäller långvarig prestanda – tvätt och nötning försämrar de flesta beläggningars prestanda både rejält och ganska snabbt. Å andra sidan är beläggningar bra mycket billigare än membraner.

Mikrofiber är en tygkonstruktion som gör plagget vattenresistent men inte helt vattentätt. Tyget består inte av tvinnade trådar som brukligt är, utan de mycket tunna fibrerna ligger i lösa knippen. Vid vävningen bildas små, små mellanrum mellan fibrerna och dessa mellanrum fungerar som öppningarna i ett membran.

Fördelarna med mikrofiber är att det är konstruktionen i sig som ger vattentåligheten och andningen – funktionen slits inte bort – plus att tygerna blir väldigt mjuka och prasselfria. Nackdelen är att det är svårt att uppnå toppvärden både vad det gäller andning och vattentäthet. Materialet är suveränt till inte alltför intensiva aktiviteter i inte alltför risigt väder. Krävs det mer än så är beläggningar eller membran bättre.

Den senaste generationen membran har fått upp andningen till en nivå där den verkligen fungerar.

Dagens funktionsmaterial må vara fantastiska men de är inte magiska. Att de fungerar beror på naturens vilja att alltid nå balans. Den svett som kroppen producerar vid fysisk aktivitet förångas av kroppsvärmen. Ångan strävar alltid efter att ta sig till ett torrare och kallare klimat – oftast ut genom tyget. Om vi däremot är torra på kroppen och sätter oss i fuktigt, soluppvärmt gräs kommer fukten att vandra åt andra hållet. Det finns alltså situationer då vattentäta material drar åt sig fukt, men oftast går fukttransporten åt rätt håll.
Inget material i världen klarar av att transportera bort all ånga vid riktigt svettiga strapatser. Då får användaren ta till gamla hederliga knep som att öppna upp dragkedjor och ärmslut. Konstruktionen av ett plagg är dessutom avgörande för hur bra ventilationen fungerar. Undersökningar har visat att ventilationen genom tyget bara står för hälften av all ventilation – resten sker genom öppningar och luftrörelser i plaggen. Alltså är inte ens marknadens bästa material någon garanti för att plagget kommer att andas förträffligt om konstruktionen inte är rätt.

Funktionsplagg har ofta tejpade sömmar. Det betyder att sömmarna har täckts med en tejp på insidan för att inte släppa in vatten genom själva sömmen. De flesta plagg med membran är fullständigt tejpade eftersom de är tänkta att användas i tuffa förhållanden. Enklare plagg med beläggningar kan ha "kritiska sömmar" tejpade. Det betyder att de mest utsatta sömmarna, som till exempel axelsömmarna, är tejpade.
Något som kan stoppa materialets ventilation är om själva yttertyget blir genomvått. Därför är materialen impregnerade men om impregneringen är dålig eller har nötts bort och yttertyget blir mättat av fukt begränsar det andningen. Dessutom leder fuktigt material bort värme vilket gör att plagget känns kallt där det är fuktigt.

Därför måste användaren se till att impregneringen hela tiden är fullgod. Det enklaste sättet är att torktumla eller stryka plagget på låg värme efter varje tvätt, då värms impregneringen upp och vandrar till utsidan av fibrerna. Plagget blir som nytt igen. Den metoden fungerar ett antal gånger, men till slut måste användaren impregnera om jackan. Sälj bara impregneringar som dokumenterat fungerar med funktionstyger och upplys kunderna om varför det är så viktigt att impregnera om ett plagg.

För att ett funktionsmaterial ska fungera krävs att inget stoppar ångan på vägen ut. Jag utgår från att alla i sportbranschen har lärt sig att bomull närmast kroppen är helt förkastligt. Det suger åt sig fukt och tar långt tid att torka. Funktionsmaterial fungerar allra bäst tillsammans med ett underställ som transporterar bort fukten från kroppen och sprider ut fukten över en större yta. Eller ihop med ull som är ett suveränt funktionsmaterial.

On
Off

0 kommentarer

 • Decathlon tar fram egen snösko

  Decathlon tar fram egen snösko

  Ingen nisch tycks vara för smal! Decathlon har genom sitt egna varumärke Quenchua tagit fram nya snöskor för vandring även på lurigt underlag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-12-15 18:43

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Decathlon tar fram egen snösko

2 kommentarer

Charles: Decathlons alpintillbehör slår swix-toko-Skigo på priset med hästlängder. Varför betala dubbelt upp?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206