Ledare: Utvecklingen får inte stanna

Jesper Johansson skriver i sin sista ledare för Sportfack om hur utvecklingen inte får stanna, vilket för tidningens skull innebär en paus på obestämd tid.

Jag fick ett pressmeddelande. En tillverkare av cykelhjälmar och cykelkläder presenterade sin kollektion för hösten och vintern 23/24. 

I kollektionen kunde jag hitta varma handskar, windbreakers och ”skoskydd” för att skydda mot kylan. Klara signalfärger för att synas i trafiken under årets mörka månader var förstås också en del av kollektionen som också innehöll hjälmar. En samling av jättefina produkter som med säkerhet håller den kvalitet som man kan förvänta sig och de förlänger garanterat säsongen för cykelgalningarna där ute.
Men den del av kollektionen som fick mig att haja till och stanna upp var inte skapad för vintermånadernas frostiga väder. Tvärtom var en stor del av kollektionen skapad i minimalistiska material för att vara så svala som möjligt.
Anledningen stavas förstås Zwift och den megatrend med inomhuscykling som vi just nu ser ta över mer och mer. Jag, som inte cyklar, hade inte tänkt på det. Men vintersäsongen är förstås inte bara varma material för kalla dagar utomhus. Nej, säsongen är lika mycket, högst troligt mer, inomhuscykling i garage, garderober, vardagsrum och källare som därmed kräver ultratunna svettförflyttande material för att man som cyklist ska orka pressa på i backarna när det naturliga luftflödet inte finns.

Utvecklingen får inte stanna. En vinterkollektion är inte längre skapad för snölandskap. Jag kom på mig själv att imponeras över nytänket. Cykelvärlden har förändrats med inomhuscyklingen och högst troligt kommer vi bara se mer av den här typen av kollektioner. Att så snabbfotat skapa en helt ny typ av klädesplagg kändes piggt och fräscht. 
Min känsla är att fler discipliner inom sportbranschen skulle tjäna på att titta runt hörnet och fortsätta utvecklingen. Självklara sommarsporter kanske också kan utövas på vintern, om materialen finns för att möjliggöra det?

Med allt detta sagt om att utvecklingen inte får stanna kan kommande meningar kännas lite märkliga. Men jag väljer att se det som att vi gör just detta; fortsätter utvecklas, kanske till och med reinkarneras. 

Så här kommer det:
Sportfack kommer från och med nu att ta en paus. Vi har skapat den sista printutgåvan, i alla fall på ett tag. Vi behöver fundera över vad Sportfack ska vara och hur vi lyckas vara som mest relevanta i en snabbt föränderlig omvärld. Webben kommer att finnas kvar, inklusive Sportregistret, men vi pausar nyhetsbrev och printutgivning från och med januari. 

Hör gärna av er med eventuella frågor så ska vi försöka besvara dem på bästa sätt. 

Allt gott,
Jesper Johansson

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33236" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]