De gav upp omställningen till återvunnen plast

Att ställa om tillverkningen till återvunnen plast var inte den lösningen som leksakstillverkaren Lego hade hoppats på. Tvärtom insåg de att PET-plast skulle öka deras utsläpp.

Efter drygt två år av försök ger de upp. Leksakstillverkaren Lego ville skapa byggklossar i återvunnen PET-plast, men har nu kommit fram till att materialet inte gav den effekt som tillverkaren önskade. Tvärtom skulle det få negativa effekter. 

– Nivån av motsättningar i vår tillverkningsmiljö var så pass hög att att vi skulle varit tvungna att ändra precis allting på våra fabriker. Efter det så skulle vårt koldioxidavtryck öka. Det var en stor besvikelse, säger Tim Brooks, hållbarhetsansvarig på Lego, enligt The Guardian. 

Nu har de beslutat att inte fortsätta utforska PET-plast som alternativ för framtiden. Men Lego har fortfarande som mål att minska sina koldioxidutsläpp med 37 procent fram till år 2032 och i nuläget testar de en rad andra lösningar. Sedan tidigare har de meddelat att de bland annat undersöker e-methanol som alternativ, men i nuläget har de inte hittat något ”magiskt material” enligt Tim Brooks. 

De meddelar också att de tänker fortsätta att använda bio-polypropylene i byggklossar som är lite mindre känsliga för tuff användning, som till exempel träd och små löv. Bio-polypropylene är en biologisk plastvariant.