Klassikern: Tältet som utgör ett riktigt fjällfort

Med den starkaste väven, de kraftigaste stängerna och den största absiden har Keron 4 GT kommit att bli Hillebergs värsting.

Hillebergs namn är spritt jorden runt tack vare sina högpresterande fjälltält – och det vanligast förekommande modellnamnet är Keron. När tältet först lanserades 1981 var det ett tremannatält, men så småningom kompletterade de med en fyrmannavariant och 1988 släpptes en version med förlängd absid: Keron 4 GT var född. 

– Keron har ju blivit ett proffstält som används både militärt och till olika former av expeditioner. Det är ganska vanligt att man kan köpa ett expeditionspaket, där tält och allt ingår, säger Bo Hilleberg. 

Keron 4 GT har sedan modellstarten sålts till Försvarsmakten, vilket är en av anledningarna till att tältet har sålts i så många exemplar. Tältet är ett muskelprov av Hillebergs ”Black Label”-segment, med företagets egna tältväv Kerlon 1800 (betonas som nylon) och 10 millimeter tjocka stänger. Dessutom kommer tältet med dubbla ingångar och dubbla absider, där den ena absiden är extra rymlig. Förlängd absid återkommer i hela Hillebergs sortiment med beteckningen GT, men Kerontälten var först. Men vad står GT för egentligen? Jo – den första som beställde ett Keron med förlängd absid var den tyska kedjan Globetrotter, som ville sälja tältet exklusivt i två år. På Hillebergs kontor förkortade de snart modellen efter återförsäljarens initialer. 

– Det var ett enkelt, men kanske inte helt genomtänkt beslut. Det fick hänga med. Det är roligt, vi har hört många som gissat vad det skulle stå för egentligen: Gran Turismo, eller Grosse Turist? Nu har det blivit standard, vi har även konkurrenter som kallar det för GT-absid men de vet förmodligen inte varför, säger Bo Hilleberg. 

Tältet har fortfarande kvar det ursprungliga formspråket – men alla detaljer har förändrats sedan lanseringen. Foto: Hilleberg the Tentmakers

De modeller som kom innan Keron finns inte längre kvar i sortimentet – men många av de modellserier som lanserats efteråt har fötts i Kerons mönster. De raka tältgavlarna gör tältet extra rymligt, och konstruktionen är väldigt lättanvänd, vilket är tältets största styrka enligt Bo Hilleberg. På detaljnivå har dock mycket ändrats i tältet sedan det lanserades 1981. 

– Det var ju tyngre då. Ventilationen ser annorlunda ut, och kanalerna och stängerna är annorlunda… De ser i stort sett likadana ut, men samtidigt är nästan varenda detalj förbättrad. Om du ser ett sådant tidigt tält på fjället så kan du redan på håll se att det är ett Kerontält. Grunddesignen är kvar. 

Hillebergs egen silikonbelagda tältväv Kerlon används i alla Hillebergs tält i fyra olika rivstyrkor, där den absolut tyngsta väven (Kerlon 2700) används till större grupptält. Kerlon 1000, 1200 respektive 1800 används till friluftstält i olika segment. Och det var just Keronserien som fick ge namn åt väven, när den skulle implementeras på 80-talet. 

– Vi hade nästan bara Kerontält då när vi upptäckte den här väven, i silikon och nylon. Då var det väldigt poppis att döpa material med ett avslutande ”-lon”. Det var en anställd som slängde ur sig Kerlon, så då tog vi det. Det har fungerat bra, säger Bo Hilleberg. 

Vad tycker du är det bästa med tältet?

– Keron ger mycket volym i förhållande till vikten och den har en väldigt enkel och ren grundkonstruktion. Det ger fördelar i och med att det blir lätt att hantera och sätta upp även i riktigt griniga väderförhållanden. Militären gillar det, det är inte alltid soldater är så försiktiga. 

– Min grundfilosofi är att friluftsliv ska vara enkelt och rent – och Keron kommer väldigt nära det som ideal.